back to top

Drugi upravo čitaju

4. muslimanska slavna brigada obilježila 30.godišnjicu formiranja  

Danas je obilježena 30. godišnjica od formiranja Četvrte muslimanske...

Konjic: U toku deminiranje na lokalitetu Šumine u blizini Drecelja

Generalna skupština UN-a objavila je 8. decembra 2005. godine...

Radio Konjic danas slavi 32 godine rada

Na današnji datum, 4. april 1992. godine, Konjičane i...

U toku izrada vodovodne mreže u MZ Džepi

U toku je izrada vodovodne mreže u mjesnoj zajednici...

UŽ “Nera“: Održano predavanje o položaju Romkinja u BiH

Na današnjoj radionici naziva “Kreiranje sigurnih prostora za marginalizirane...

Mladi Konjica podizanjem zastave na Vrtaljici poslali snažnu poruku mira, zajedništva i tolerancije

Podizanjem prve zastave međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine na brdu Vrtaljica mladost Konjica poslala snažnu poruku mira, zajedništva i tolerancije

Danas je u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dana oslobođenja Konjica od fašizma Grad Konjic organizovao svečano podizanje zastave međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine na brdu Vrtaljica. U prisustvu gradonačelnika Konjica Osmana Ćatića i učenika Srednje škole Konjic, zastavu je u ime mladih Konjičana podigao Harun Špago, jedan od najboljih konjičkih studenata.

“Želim da pohvalim Gradsku upravu Konjic koja intenzivno radi na kulturi sjećanja kako se važne stvari, koje su se dešavale nama kroz historiju, ne bi zaboravile, u koje uključuju i nas mlade, što je posebno važno. Zahvaljujem se na časti koja mi je ukazana i sretan sam što je prepoznat moj trud na fakultetu u protekle tri godine” – kazao je Harun Špago, student Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

mladi konjica podizanjem zastave na vrtaljici poslali snažnu poruku mira, zajedništva i tolerancije
Harun Špago

“Ukoliko želimo govoriti o budućnosti, neminovno je da se prisjetimo i naše prošlosti. Neki mladi ljudi prije nas maštali su o slobodi, mladi i mi zahvaljujući generacijama koje su branile i obranile našu domovinu i naš grad, danas živimo slobodno. U povodu Dana nezavisnosti BiH i Dana oslobođenja Konjica od fašizma nastojali smo ukazati na značaj događaja koji su obilježili našu historiju. Čast da otvori izložbu pod nazivom “1.mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine”, prije par dana, ukazali smo jednom pod naših nastarijih sugrađana, koji je učestvovao u referendumu, a danas želimo ukazati čast mladim ljudima koji nas svojim uspjesima u obrazovanju čine ponosnim. Željeli smo da upravo Harun Špago, jedan od najboljih konjičkih studenata, koji je dobitnik zlatne značke Univerziteta u Sarajevu, u ime mladosti Konjica podizanjem prve zastave naše domovine Bosne i Hercegovine sa ovog mjesta pošalje snažnu poruku mira, zajedništva, tolerancije” – naglasio je gradonačelnik Ćatić.

mladi konjica podizanjem zastave na vrtaljici poslali snažnu poruku mira, zajedništva i tolerancije
Gradonačelnik Ćatić sa mladima

Učenici Srednje škole Konjic Benjamin Mujak i Amar Kamiš sretni što su mogli učestvovati u aktivnostima, kojima Grad Konjic obilježava Dan nezavisnosti BiH i Dan oslobođenja Konjica od fašizma, koje su provedene na brdu Vrtaljica.

“Danas smo u povodu Dana nezavisnosti i Dana oslobođenja Konjica od fašizma na ovom mjestu odakle nam je svima široko, kako srcima, tako i pogledu. Sa željom da tako i ostane, i zauvijek budemo vezani za Vrtaljicu, na kojoj je većina nas odrastala u igri, šetnji, izvidačkim druženjima. Želja nam je da dizanjem prve zastave naše domovine pokažemo da želimo i znamo čuvati naše znamenje, najvažnija obilježja domovine u kojoj odrastamo, obrazujemo se, stičemo vještine, zaljubljujemo se, maštamo. Zato zahvalni za sve to, danas smo sretni što smo bili tu kada je visoko podignuta zastava BiH, koja će svjedočiti o nama, našoj prošlosti i našoj budućnosti.”

mladi konjica podizanjem zastave na vrtaljici poslali snažnu poruku mira, zajedništva i tolerancije
Mladi Konjica podizanjem zastave na Vrtaljici poslali snažnu poruku mira, zajedništva i tolerancije

radiokonjic.ba/Grad Konjic

28.02.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima