3.3 C
Konjic
2 prosinca, 2022

Drugi upravo čitaju

Konjic: Održan humanitarni koncert za Tijanu Redžić

Sinoć je u Sportskoj dvorani u Konjicu održan humanitarni...

Detalji autoputa koridora Vc – regija Konjic

Ermin Handžar, šef Službe građenja u JP “Autoceste” FBiH O...

Konjic: JKP “Standard” dobilo novu donaciju od preduzeća “Bir” iz Norveške

JKP “Standard” Konjic je ovih dana dobilo donaciju od...

HNK: Javni poziv za subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima

Ministarstvo privrede Hercegovačko-neretvanskog kantona objavilo je Javni poziv za...

Zimsko održavanje puteva na području Konjica

Za tri firme odobreno 446 hiljada maraka Svake godine Direkcija...

“MOSTAR PROSTORI KOJI POKREĆU”: Pokrenuli djecu u četiri mostarske osnovne škole

Povodom „Evropskog dana školskog sporta“ u organizaciji udruženja „Zdrav život KINEZIS“ i udruženja „Nešto više“, a u sklopu projekta „Mostarski prostori koji se kreću“, otvoreni su poligoni za razvoj osnovnih motoričkih sposobnosti u djeca su nastala u četiri osnovne škole u Mostaru.

Tako su osnovne škole u Rodoču, Buni, Blagaju i Bijelom polju dobile dodatne sadržaje za realizaciju fizičkog i zdravstvenog vaspitanja u učionicama u sklopu školskih sportskih igrališta. Izrađeni poligoni su horizontalnog karaktera sa zadacima koji pokrivaju različite sadržaje osnovnih lokomotornih znanja, koji su osnova motoričkog razvoja djece. Važno je naglasiti inkluzivnu prirodu samih poligona, koji su dostupni djeci sa posebnim potrebama, a obojeni su veselim bojama koje dodatno motivišu djecu na učešće, takmičenje i igru.

“MOSTARSKI PROSTORI KOJI SE KREĆU”: Pokrenuta djeca u četiri mostarske osnovne škole

Predsjednik udruženja KINEZIS, dr. Franjo Lovrić, koji je i koordinator Evropskog dana školskog sporta za Bosnu i Hercegovinu, istakao je važnost nastave tjelesnog i zdravstvenog, kao i nepravedno zanemarivanje ovog predmeta u osnovnim školama, koje često nemaju adekvatne uslove i objekti pogodni za djecu. Zato su ovakvi poligoni, koji se mogu izvoditi na otvorenom i ne zahtijevaju dodatnu opremu, odličan alat koji će učiteljima navedenih škola pomoći u realizaciji nastave TK.

Ne treba izostaviti ni značaj školskog sporta, koji je osnova za uključivanje djece u sportske klubove. Stoga smo posebno ponosni jer je Evropski dan školskog sporta obilježen iu Bosni i Hercegovini u 21 osnovnoj i srednjoj školi sa ukupnim brojem od preko 2.000 učenika. Time se naša zemlja uključila u više od 7.000 hiljada događaja u 38 zemalja svijeta u kojima je učestvovalo više od 2 miliona učenika svih uzrasta.

“MOSTARSKI PROSTORI KOJI SE KREĆU”: Pokrenuta djeca u četiri mostarske osnovne škole

Vanja Sudar, projekt menadžer Udruženja “Nešto više”, naveo je direktnu povezanost projekta “Mostarski prostori koji se kreću” sa realizovanom aktivnošću. Naime, nacrtani poligoni ostaju u vlasništvu škola, a u slobodno vrijeme mogu ih koristiti roditelji sa djecom, kao i sportski klubovi na treninzima najmlađih kategorija.

PROČITAJ:   Bura u Partizanu ne prestaje: Oglasio se Upravni odbor JSD

Ova aktivnost se realizuje kroz projekat Mostar: Prostori koji voze. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Uz PIN, ravnopravni članovi konzorcija su Omladinski kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Mostarska Agencija lokalne demokratije (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).

Projekat finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

“mostar prostori koji pokreću”: pokrenuli djecu u četiri mostarske osnovne škole
“MOSTARSKI PROSTORI KOJI SE KREĆU”: Pokrenuta djeca u četiri mostarske osnovne škole

The post “MOSTARSKI PROSTORI KOJI SE KREĆU”: Pokrenuli djecu u četiri mostarske osnovne škole appeared first on Dnevni.ba.

dvni.ba

javno.ba

mostarski.info

Možda vas zanima