7.5 C
Konjic
2 listopada, 2023

Drugi upravo čitaju

Muslimani večeras obilježavaju noć Lejletul-kadr

Sa akšam namazom večeras nastupa najodabranija noć u godini, Lejletul-kadr. Noć kadr je noć početka objavljivanja Kur’ana, u kojem je opisana stvarna vrijednost te noći po kojoj je i nazvana sura El-Kadr. U ovoj noći vjernici upućuju iskrene dove, želje, nade te traže oprost. O noći Lejletul-kadr za radiokonjic.ba je govorio glavni imam Medžlisa IZ Konjic Refik ef. Delić

“Noć Lejletul-kadr je najodabranija noć iz razloga iz kojeg je i mjesec ramazan najodabraniji mjesec, a to je zbog objave Kur’ana koja je počela teći 610. godine. Zbog toga su mubarek mjesec ramazan i njegova 27. noć najvrijedni. Zanimljivo je da je Allah dž.š. tako Dao da sve što ima veze sa Kur’anom , od pećine Hira gdje je i počela njegova objava, od noći u kojoj je objavljen, pa sve do čovjeka kojeg ga uči, postaje odabrano i posebno važno” kazao je Refik ef. Delić.

muslimani večeras obilježavaju noć lejletul-kadr
Refik ef. Delić

Ova noć nalazi se u posljednjoj trećini ramazana, kada vjernici noći provode u molitvama, ali isto tako i u itikafu, stalnom boravku u džamiji i ibadetu. Prema islamskom učenju, onaj ko provede Lejletul-Kadr u ibadetu i molitvi, biti nagrađen kao da je postio hiljadu mjeseci.

“Posebno ibadetu pristupamo, o sebi vodimo računa i sebe propitujemo u posljednjoj trećini ramazana, kada u neparnim noćima tražimo noć Lejletul-kadr” dodao je glavni imam Medžlisa IZ Konjic.

U konjičkim džamijima će kao i ostalim džamija širom svijeta, večeras muslimani zajednički obilježiti noć Lejletul-kadr.

“U svim našim džamijama i mesdžidima, odnosno na 42 mjesta na području Medžlisa IZ Konjic, naši će stalni i teravih imami, pripremiti prigodne programe kako bi obilježili ovu odabranu noć. Dominantno učešće će u programima uzeti polaznici konjičkih mekteba, na što smo posebno ponosni. Pored svih džamija, centralni program će biti održan u Gradskoj džamiji, zajedno sa horom Sejfullah” naglasio je Refik ef. Delić.

radiokonjic.ba

17.04.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima