Drugi upravo čitaju

Mostarac Sanjin Hasanović pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli “Kadrija Delalić”

Pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli „Kadrija Delalić" je Mostarac...

Udruženje antifašista Konjic 3. marta organizuje obilazak spomen-obilježja

Udruženje antifašista Konjic 41-45 i 92-95 povodom 3. marta,...

Igman pobijedio Široki Brijeg rezultatom 1:0

FK Igman je danas u okviru 21.kola WWin lige...

U Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli “Kadrija Delalić”

Danas je u Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli...

MZ Bradina bogatija za sedam novih traktora

Poljoprivredni proizvođači sa područja MZ Bradina, kupili su sedam novih traktora kako bi svoj rad olakšali, ali i pratili nove tehnologije kojima se brže dolazi do željenog rezultata rada

Dan poljoprivrednika počinje u ranim jutarnjim satima, a završava kasno navečer, naročito u proljetnom i ljetnom periodu. U toj sezoni kada je zastupljenja sjetva, koševina, obrađivanje poljoprivrednih zemljišta te priprema za zimske dane, poljoprivrednicima rad olakšava mehanizacija koju imaju. Tako su se poljoprivrednici sa područja MZ Bradina odlučili na korak više u svom poslu, te nabaviti novu ali i savremeniju mehanizaciju, odnosno traktore. Nove traktore je kupilo sedam poljoprivrednika, pet iz Repovaca, jedan iz Tuhobića i jedan iz Gobelovine. To nam je potvrdio predsjednik pomenute MZ, Mujo Avdibegović. Kako je kazao traktore su kupili koristeći kreditna sredstva, ali i s namjerom apliciranja na Javne pozive za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji na nivou Grada, kantona i Federacije, u kojima se između ostalog, izdvajaju sredstva za nabavku mehanizacije, odnosno ovim Javnim pozivima vrši se sufinansiranje nabavljene opreme.

“Poljoprivrednici sa područa MZ Bradina su namjeravali da kupe polovne ili nove traktore. Međutim, kada smo saznali za Javne pozive odlučili smo se na tu opciju gdje je svakako bolje da kupimo nove traktore. Sedam poljoprivrednika iz Repovaca, Tuhobića i Gobelovine putem kreditnih sredstava kod mikrokreditnih organizacija kupilo je traktore. Pet traktora je došlo u Repovce što je pohvalno, s obzirom da je na ovom području poljoprivreda na pohvalnom nivou” kazao je za radiokonjic.ba predsjednik MZ Bradina.

mz bradina bogatija za sedam novih traktora
MZ Bradina bogatija za sedam novih traktora

Vrijednost kupljenih traktora je od 35.000 KM do 50. 000 KM. Svaki poljoprivrednik koji se odlučio na ovaj korak kupovine, opredijelio se za vrstu traktora koju želi kupiti i sa kojim priključcima. Mujo Avdibegović predsjednik MZ Bradina je kupio traktor koji košta oko 47.000 KM. Međutim, s obzirom da su aplicirali na Javne pozive za podsticaje u poljoprivrednoj proizodnji  na sva tri nivoa vlasti, očekuju i povrat novca. U svom radu su se do sada koristili mehanizacijom koju su kupili prije nekoliko godina, ali kako je Avdibegović poručio, novi traktori će im olakšati rad ali i pomoći u bržim i boljim rezultatima rada, jer se radi o traktorima sa novijim priključcima.

“Ja na svom imanju imam dva traktora koja su zastarjela. Što se tiče prateće opreme i priključaka imam toga dovoljno, ali novi traktor će imati sve pogone. U toku godine na određene njive moram da izvučem sedamdeset do osamdeset velikih traktorskih prikolica stajskog gnojiva koje ne mogu ručno izvući, i u tome će mi novi traktor itekako olakšati. Osim toga, tokom ljeta treba orati dulume zemlje, frezati, kositi i u upravo će u tome nova mašina odnosno traktor dati svoj značaj. Prije nekoliko dana, morao sam već uraditi servis na novom traktoru, a kupio sam ga prije mjesec dana odprilike. To pokazuje da je traktor za tih mjesec dana nakucao dozvoljene sate i treba na servis” poručio je Avdibegović.

Predsjednik MZ Bradina Mujo Avdibegović se nada da će i narednih godina poljoprivredici sa područja pomenute MZ, raditi na većim poljoprivrednim površinama sa boljom i savremenijom mehanizacijom.

radiokonjic.ba

08.06.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima