12.5 C
Konjic
27 rujna, 2022

Drugi upravo čitaju

Uputa za ostvarivanje prava na novčanu pomoć za nezaposlene osobe

Pravo na jednokratnu pomoć u iznosu od 100 KM...

Konjic:Uskoro počinje podjela paketa pomoći stanovništvu

Vlada FBiH je u julu donijela Uredbu o programima...

Tko su kandidati za Premijer ligu?

Odlukom Izvršnog odbora Nogometnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine,...

Gradska izborna komisija Konjic: Neozbiljnost pojedinih članova biračkih odbora

Predsjednik Gradske izborne komisije Konjic Ejub Miljević potvrdio je...

Đoković: Ovo se ne događa često

U srijedu popodne u parku "Ravne 2" u "Dolini...

Na današnji dan prije 833.godine napisana Povelja Kulina bana

Srednjovjekovni bosanski vladar, ban Kulin  1189.godine na današnji dan, 29.augusta izdao je dubrovačkom knezu Povelju kojom se Dubrovčanima garantuje  sloboda trgovine u Bosni.

“Povelja Kulina bana predstavlja najznačajniji spomenik kulturne prošlosti Bosne i Hercegovine. Riječ je o najstarijem sačuvanom diplomatskom dokumentu srednjovjekovne bosanske države pa je za nju običajeno reći da je to rodni list bosanske državnosti. Pisana je dvojezično i dvama pismima. U originalnoj varijanti to je bosanski jezik i bosansko pismo, u drugoj je isti tekst pisan latinicom i na latinskom jeziku” napisao je u svom tekstu arheolog i historičar Enver Imamović.

U svom tekstu arheolog i historičar Enver Imamović  je istaknuo:  “Ne treba posebno objašnjavati zašto je svima u Bosni stalo da se vrati povelja Kulina bana. Prvo, riječ je o dokumentu koji je nastao u našoj zemlji prije više od 800.godina, drugo, veže se za najpoznatijeg i najomiljenijeg vladara srednjovjekovne bosanske države za kojega se u narodu održalo živo sjećanje do dana današnjeg. Treće, to je u pravom smislu rodni list bosanske državnosti jer se u povelji sasvim jasno kaže da je u Kulinovo doba, Bosna bila suverena država, a to znači da je imala sve prerogative koji su relevantni za jednu državu. Imala je vladara sa dvostrukom službom, vojsku, dobro očuvane granice, zajamčenu sigurnost za strance i njihov kapital, diplomatske odnose s drugim zemljama, međunarodnu trgovinu, što je u povelji sve navedeno”.

radiokonjic.ba

Enver Imamović

29.08.2022.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

+387 36 726 267

Možda vas zanima