Na 14. Festivalu hrane „Konjic Food fest“ održano je kulinarsko takmičenje u pripremanju konjičke, teleće čorbe, na kojem su učestvovali učenici Ugostiteljsko-turističke stručne škole Konjic uz mentorstvo profesorice Mehdije Košpo.
Osam učenika se nadmetalo u pripremanju čorbe, a nakon što je žiri probao finalni proizvod svih učenika, odlučio je da prvo mjesto pripadne Adelisi Ćosić, drugo mjesto je osvojio Harun Mustafić, dok je treće mjesto osvojila Lamija Smajilović, svi učenici drugog razreda.


Adelisi Ćosić je ovo drugi put da učestvuje na Festivalu hrane, i kaže, da nije bilo teško pripremiti čorbu.
„Iskustvo i pomoć profesorice Mehdije s kojom vježbamo u našoj kuhinji na praksi je pomoglo i zahvaljujem joj se. Mislim da ću nastaviti da se bavim ovim poslom u životu i da ću otvoriti svoj neki biznis“, izjavila je Adelisa, poručivši svima koji žele da se bave ovim poslom da nije teško i da treba da idu tim svojim putem koji su zamislili, te da će uz pomoć profesora sve savladati i naučiti.

Profesorica Mehdija Košpo je zadovoljna onim što su pokazali učenici.
„Učenici su se maksimalno trudili da naprave čorbu kako treba. Svaka je imala svoj okus, namirnice su sami birali, a glavna namirnica je bila teleće meso. Zadovoljni smo, jer su to učenici prvih i drugih razreda, a pojedinačno se nadmetalo osam učenika. Mjesta koja su osvojili su zaslužena“, istaknula je profesorica Mehdija.

radiokonjic.ba
03.10.2024.