Sutra će u Konjicu biti održan 14. Festival hrane „Konjic Food Fest“ u organizaciji Saveza poljoprivrednih udruženja, pod pokroviteljstvom Grada Konjica, na kojem će se predstaviti 101 izlagač. Značajna stvar koja je ove godine planirana na samom otvaranju 14. Festivala hrane “Konjic Food Fest” jeste to da će direktor Agencije za sigurnost hrane BiH uručiti zvanično rješenje o upisu Repovačkog sira u Registar oznaka porijekla kazao je naš portal predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača Konjica Nusret Avdibegović.
“Sutra će u 11 sati biti svečano uručivanje rješenja za ovaj naš proizvod, to jeste proizvode od sira, takozvani Repovački sir koji se radi na malo širem geografskom području, tako da je Agencija za sigurnost hrane zajedno sa nama odlučila da to bude na Food Festu. Svečana dodjela rješenja o geografskom porijeklu ovoga sira, uručit će se znači sutra 11.00 sati u Konjicu, što zaista nama u Savezu poljoprivrednih udruženja, proizvođačima i građanima Konjica puno znači. Prvo ovo je uz Maslinovo ulje drugi brend u Hercegovini koji je proglašen, a prvi na području grada Konjica, što znači da nam je svima čast što smo ipak uspjeli da se u historiju brendova upišemo i mi.”
Avdibegović dodaje da će posjetioci na Festivalu imati priliku degustirati ovaj sada već i zvanični Hercegovački brend.
“ Mi ćemo omogućiti da Repovački sir degustiraju i građani, a također i zvanice, a bit će nešto i za prodaju. Sa proizvodom nismo izlazili dok god ne primimo rješenje o brendiranju, a evo sutra na Festivalu hrane svečano mogu da ga probaju građani Konjica. On se ne razlikuje puno ali ima svoju specifičnost, i na neki način svim analizama je pokazano da je taj proizvod upravo zaslužio to”, zaključio je predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Nusret Avdibegović.
Tradicionalno učenici Ugostiteljsko- turističke škole i ove godine učestvuju u takmičenju u kulinarstvu, a profesorica u Ugostiteljsko-turističkoj stručnoj školi Mehdija Košpo ističe da će posebno biti zanimljivo pratiti njihov rad i vidjeti kroz njihovo takmičenje šta su to tokom svog obrazovanja naučili.
“Mi smo uvijek tu prisutni kada je u pitanju “Konjic Food Fest”. Ove godine će biti takmičenje u pripremanju teleće čorbe, učestvovat će učenici prvog i drugog razreda Ugostiteljsko-turističke škole. Mislim da će biti podjeljeni u 8 timova . Već par dana se pripremaju, vježbaju pripremu čorbe, primaju savjete ako gdje pogriješe i uglavnom upijaju znanje. Po završetku će sigurno posjetioci moći probati njihovu čorbu, a nisam sigurna da li će ista biti u prodaji”, kazala je profesorica u Ugostiteljsko-turističkoj stručnoj školi Mehdija Košpo.
Profesorica Košpo ističe da svake godine interes za takmičenje na festivalu hrane raste
“Svake godine sve više i više ima zainteresovanih kada je u pitanju takmičenje. Ja sam se iznenadila da među zainteresovanima ima i onih koji su tek krenuli u prvi razred. Zadovoljni su bez obzira kolika je nagrada bila, također i ovi što ne osvoje neko mjesto budu zadovoljni nakon Festivala, i to im bude neki poticaj i da i naredne godine se bolje pripreme i takmiče. Ove godine imamo neke učesnike od prošle godine, a imam i onih koji se prvi put takmiče”.
Poslovno-sportski centar Partizanovo će biti otvoren sutra od 07:00 sati za sve posjetioce, dok će službeno otvorenje 14. Festivala hrane Konjic Food Festa uslijediti u 11:00 sati.
radiokonjic.ba
02.10.2024.