back to top
12.5 C
Konjic
22 Aprila, 2024

Na području HNK u toku je proces deratizacije, dezinsekcije i dezinfekcije

Zavod za javno zdravstvo HNK provodi deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju javnih prostora na području HNK s ciljem smanjenja populacije štetnih glodavaca, kao i uništavanja štetnih mikroorganizama na tijelu i predmetima. U pitanju je proljetna faza preventivne sistematske deratizacije. Proces je započeo 29. maja, a planirano je da bude sproveden do 16. juna.

Dr. Eniz Čolaković iz Službe za higijenu i medicinsku ekologiju, navodi da je trenutno na terenu raspoređeno šest timova.

“Sredstva za ovu proljetnu deratizaciju obezbijedila je Vlada HNK, a nakon sastanka koji je održan u prošli petak dogovoreno je da deratizacija započne 29.05. i završi 16.06. U program ove proljetne faze preventivne sistematske deratizacije trenutno je angažovano šest timova, dva tima su iz Doma zdravlja Konjic, dva tima iz Zavoda za javno zdravstvo i po jedan tim iz domova zdravlja Stari grad i doma zdravlja na Bulevaru. Prvo smo krenuli sa područjem grada Mostara, gdje su četiri tima angažovana, a trenutno na području Konjica rade dva tima”, kazao je Eniz Čolaković.

na području hnk u toku je proces deratizacije, dezinsekcije i dezinfekcije
Na području HNK u toku je proces deratizacije, dezinsekcije i dezinfekcije

Procesom deratizacije bit će obuhvaćene različite institucije i objekti, ali i otvorene javne površine.

“Tu su objekti odgojno-obrazovnih ustanova, škole osnovne i srednje, visoke škole, obdaništa, svi zdravstveni objekti, objekti namjenjeni za smještaj ljudi, studentski domovi, prihvatilišta, sportski centri, socijalne ustanove, zatvoreni vodotoci, parkovi, groblja, trgovi, zatvorena parkirališta,…” dodaje Čolaković.

Iz Zavoda za javno zdravstvo HNK apeluju na građane da kućne ljubimce u toku deratizacije drže pod nadzorom.

“Ja bih dao upozorenje za stanovništvo, zamolio bih vlasnike životinja da u periodu sprovođenja deratizacije drže životinje zatvorene ili pod nadzorom. U skladu sa zakonskim propisima svako puštanje životinja pored parkova ili rijeka, korita, gdje se sprovodi deratizacija je na vlastitu odgovornost”, naveo je Čolaković.

Nakon sprovođenja deratizacije na području grada Konjica, tim Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Konjic vršit će deratizaciju na području općine Jablanica.

radiokonjic.ba

30.05.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima