7.5 C
Konjic
2 listopada, 2023

Drugi upravo čitaju

Na završnici 6.AJB DOC-a premijerno prikazan film “Istražitelj”

Večeras je završeno ovogodišnje izdanje AJB DOC-a

Posljednjeg dana šestog AJB DOC-a, večeras je u Kino sali NU Konjic upriličena regionalna premijera filma Istražitelj Viktora Portela koji je dokumentovao priču jedinog češkog istražitelja Vladimira Dzure, koji je radio za  Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, a zadatak mu je bio prikupljanje dokaza protiv ratnih zločinaca i počinilaca etničkog čišćenja.

na završnici 6.ajb doc-a premijerno prikazan film "istražitelj"
Film “Istražitelj”

Njegova dva najveća predmeta bila su masakr na Ovčari, povezan s tadašnjim gradonačelnikom Vukovara Slavkom Dokmanovićem, i etničko čišćenje u sjeverozapadnoj Bosni. Ovim filmom, Portel je gledatelje vodio kroz metaforičko, ali i vrlo realistično putovanje kroz mjesta Dzurinih istraga u bivšoj Jugoslaviji i upoznao ih sa preživjelim svjedocima etnički motivisanih zločina.

Film Istražitelj nastao je u saradnji tri države – Češke, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

radiokonjic.ba

12.09.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima