22.3 C
Konjic
23 rujna, 2023

Drugi upravo čitaju

Otkriveno spomen-obilježje u Podorašcu

Danas je u haremu džamije u Podorašcu otkriveno spomen-obilježje...

Hemoroidi – simptomi, liječenje, prevencija

Hemoroidi su stanje kada vene u području rektuma ili...

U ponedjeljak promocija knjige “Andrićev skriveni tetar” autora Almira Bašovića

Manifestacija "Teatar baština '23" započela je omažom Zulfikaru Zuki...

MDD “Merhamet” pokrenulo humanitarnu akciju pomoći narodu Maroka

Merhametove kase u koje možete donirati novac nalaze...

Održana radionica „Putem Zukinih karikatura“

Povodom 103. godišnjice od rođenja Zulfikara Zuke Džumhura upriličena...

Nadira Đapo: “Svi moramo raditi na rješavanju problema nasilja u porodici”

Direktorica Centra za socijalni rad Konjic govorila je za radiokonjic.ba o problemu nasilja u porodici  

Centar za socijalni rad Konjic u posljednje vrijeme zaprimio je više prijava nasilja u porodicama na području Grada Konjica što predstavlja veliki društveni problem i zahtijeva uključenost svih relevantnih institucija. O ovoj problematici za radiokonjic.ba govorila je direktorica Centra za socijalni rad Konjic, Nadira Đapo.

Zbog nemilih događaja koji su se desili u proteklom periodu u Gradačcu i u Jablanici javnost je jako uznemirena i zabrinuta. U posljednje vrijeme mi imamo povećan broj prijava kada je u pitanju nasilje. Pojava nasilja na području HNK ali i cijele BiH i Konjica, predstavlja veliki problem. S obzirom da je Gender centar Federacije BiH uvidio i zabilježio da je porast nasilja posljednjih godina, može se zaključiti da su najčešće žrtve nasilja ženske osobe različite životne dobi i djeca, a da su najčešći počinioci nasilja muškarci. Također je primjetno da se zbog neiformiranosti, ekonomske ovisnosti, straha od neizvjesnosti i srama žrtve najčešće odlučuju na povratak i nastavak života u nasilnom okruženju”, navela je Đapo.

I u Konjicu je povećan broj prijava nasilja u porodici.

“S obzirom na nemile događaje prijava nasilja kada je u pitanu Centar za socijalni rad u Konjicu je povećana. Mi smo proteklih dana imali terenske posjete uz asistenciju policije. Jako je bitno utvrditi da li je svako prijavljeno nasilje osnovano, na koji način se prezentuje, puno je informacija koje se šire putem društvenih mreža, jako teško je utvrditi šta je to psihičko nasilje, jer fizičko nasilje je ono što nam je najlakše utvrditi putem ozljednog lista koji se dostavlja iz zdravstvene ustanove, a kasnije se dostavlja u Policijsku stanicu i Centar za socijalni rad”, kazala je Đapo.

Diektorica centra za socijalni rad navodi da je problem nasilja veliki i da se posljedice ne shvataju ozbiljno.

“Jako je bitno istražiti sve, prikupiti sve podatke, informacije, a prije svega zaštiti žrtvu i raditi na otklanjaju problema u porodici, potrebno je raditi sa žrtvom i sa nasilnikom. Poseban problem za socijalni rad predstavlja kada imamo i maloljetnu djecu, kada nemamo mogućnost smještaja djece kod srodnika, kada djecu moramo smještati u domove i prihvatne stanice, kada trebamo donositi neke odluke koje nekada moraju biti jako brze kako bi zaštitili cjelokupnu situaciju”, navela je Đapo.

Kako bi se zaštitile žrtve nasilja potrebno je djelovati pravovremeno i u taj process uključiti institucije ali i pojedince.

“Centar za socijalni rad je samo jedna karika kada su u pitanju mehanizmi zaštite žrtava nasilja. Svi podjednako moramo raditi na jačanju institucija i ljudskih resursa kako bi mogli  odgovoriti jer prevenciju koju smo trebali raditi puno ranije, ako smo je radili, ona sigurno nije urađena kvalitetno. Potrebna je veća angažovanost svih nas, posebno policije, tužilaštva, suda kako ovakvih scena više ne bi bilo, i kako bi se konačno počelo raditi na prevenciji”, istaknula je Đapo.

Ključ za odgovor na nasilje u porodici i za održavanje sigurnosti jeste razumjeti prirodu nasilja, njegove uzroke i posljedice. Poseban doprinos rješavanju problema mogu dati i pojedinci koji se odluče pravovremeno djelovati i prijaviti nasilje u okruženju.

“Činjenica je da svi moramo raditi na rješavanju problema nasilja, raditi na jačanju nas kao individua da smo spremni da prijavimo nasilje, da budemo zaštićeni od strane institucija i onda možemo na neki način stvari početi slagati i stavljati pod kontrolu. Raditi na prevenciji, zaštiti žrtve, ne smijemo nikoga osuđivati, svi mi jedni drugima moramo biti podrška jedino tako možemo raditi na jačanju i kvaliti našeg društva a to treba biti cilj svima nama”, pojasnila je Đapo.

radiokonjic.ba

22.08.2023.

[email protected]

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima