Drugi upravo čitaju

Sutra počinje šahovski turnir “Konjic Open 2024”

Šahovski klub „Igman“ Konjic organizator je 13.međunarodnog rejting šahovskog...

Konjic: Danas svečano otvorena dva obnovljena školska igrališta

Danas su okviru programa obilježavanja predstojećeg državnog praznika,  1....

Promovisana 17. generacija mlađih inspektora MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona

U Agenciji za usavršavanje i stručno školovanje kadrova jučer...

Mladi Konjica podizanjem zastave na Vrtaljici poslali snažnu poruku mira, zajedništva i tolerancije

Podizanjem prve zastave međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine...

Konjic: Održana info-sesija na kojoj je predstavljen projekat “Diaspora Invest”

U Sali Gradskog vijeća danas je organizovana info-sesija USAID-ovog...

Nagrada „25. novembar“ uručena slikaru i grafičaru Safetu Zecu

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, prof. dr. Adnan Velagić obratio se na svečanoj dodjeli Nagrade „25 novembar“ za životno djelo iz oblasti umjetnosti koja je uručena slikaru i grafičaru Safetu Zecu, a koja je održana u Centru za kulturu Mostar.

Resorni ministar u svom obraćanju istakao je da je Safet Zec, umjetnik koji je svojim radom i djelom dao nemjerljiv doprinos Bosni i Hercegovini, promociji njenih ljepota širom svijeta, čuvanju kulture sjećanja i prenošenju istine o stradanjima koja su zadesila našu državu.

Umjetnička djela Safeta Zeca su duboka emocija i teme koje dotiču, zauzimaju našu pažnju i tjeraju nas na razmišljanja. Stvaralačka sigurnost i majstorski rukopis su pretočeni u djela koja do perfekcije prikazuju unutrašnju uznemirenost. Kroz kompleksne forme majstor boje zaljubljen je u materije koje miješa i transformira u figure i predstave. Svojim djelima tematizira i otvara centralna pitanja čovjekove egzistencije“, kazao je resorni ministar.

Također, ministar Velagić izrazio je čast i zadovoljstvo što je Ministarstvo jedan od pokrovitelja ovog događaja.

„Izuzetno cijenimo značaj vaših djela i poruka i prenosimo ih mladim generacijama. Ovu nagradu preusmjerili ste u Vakufski Fond za obnovu Šišman Ibrahim-pašine medrese u Počitelju. Tim vakufom potvrdili ste i svoju ljudsku veličinu. Zbog toga, imamo privilegiju što smo vaši večerašnji domaćini, te vam iskazujemo zahvalnost za sve ono što ste činite za Bosnu i Hercegovinu“, rekao je Velagić.

Na samom kraju ministar Velagić uputio je čestitku povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine!

Akademski slikar Safet Zec dobio je nagradu „25. novembar“ sedmičnog lista „Stav“, a kompletan nagradni fond od 5000 KM usmjerio je u osnivanje Vakufskog fonda za obnovu Šišman Ibrahim-pašine medrese u Počitelju, te na svečanosti u Mostaru uručio mostarskom muftiji Salemu ef. Dedoviću.

Maestro Zec izrazio je zahvalnost za dobivenu nagradu.

„Meni bi mnogo značilo da sam u sarajevskoj Srednjoj umjetničkoj školi dobio nagradu i tad bi mi to bio vjetar u leđa. Volim te anonimne ljude koji čine velike stvari. Znači mi, i svakom onom drugom, ta anonimnost zapravo zbog mladih, da mladi vide i da jedan hirurg, da jedan inženjer,… može biti zvijezda, može imati novac”, istakao je Zec.

nagrada „25. novembar“ uručena slikaru i grafičaru safetu zecu
Nagrada „25. novembar“ uručena slikaru i grafičaru Safetu Zecu

Osim ministra Velagića, pokrovitelji manifestacije su potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, Refik Lendo, predsjedavajući Skupštine HNK, Džafer Alić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara, Salem Marić i gradonačelnik Grada Konjica, Osman Ćatić. Pristutnima se osim ministra Velagića u ime pokrovitelja obratio potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, Refik Lendo, dok se u ime žirija obatio predsjednik, prof. dr. Fahrudin Rizbanbegović.

nagrada „25. novembar“ uručena slikaru i grafičaru safetu zecu
Nagrada „25. novembar“ uručena slikaru i grafičaru Safetu Zecu

radiokonjic.ba/Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK

25.11.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

Prethodni članak
Sljedeći članak