back to top
18.8 C
Konjic
20 Maja, 2024

Najmlađa članica PD “Borašnica”: “Planinari iz društva su mi velika podrška”

Za godinu dana obišla mnoge vrhove Prenja i Čvrsnice

Međunarodni je dan planinara.

Planinarenje je nastalo u 18. vijeku kao potreba istraživanja nepoznatog terena ali i zbog potrage za hranom i vodom. Danas je to na prvom mjestu način i stil života, a nakon toga i niz aktivnosti. U posljednje vrijeme kod mnogih mladih ljudi se razvija ljubav prema planini i planinarenju a jedna od njih je i dvanaestogodišnja Konjičanka Naida Husić.

najmlađa članica pd “borašnica”: "planinari iz društva su mi velika podrška"
Pohod na Bobovac

Zbog ljubavi prema planinama i želji da se popne na vrhove mnogih planina, odlučila je postati član planinarskog društva “Borašnica” Konjic. Već godinu dana dio je ovog planinarskog društva i ujedno je najmlađa članica. 

Sa devet godina popela se na planinu Prenj i vrh Zelenu glavu, a kako nam je kazala taj uspon ce pamtiti zauvijek. Međutim, svaka planina je priča za sebe i svaki uspon je drugačiji.

Govoreći o ljubavi prema planinarenju, Naida je za radiokonjic.ba nabrojala planine i vrhove koje je posjetila u tih godinu dana, koliko je član PD “Borašnica”: “ Osim vrha Zelena glava, sa planinarskim društvom bila sam dio Memorijalnog pohoda Suad Ribić gdje smo išli na vrh Velika kapa. Posjetili smo i planinu Bitovinju i vrh Vitreuša, zatim planinu Zec, Čvrsnicu i Hajdučka vrata na njoj, a povodom Dana državnosti obišli smo Bobovac. Jedan od najtežih uspona za mene je bio uspon  na planinu Cetinu a zbog velikih uzbridca. Međutim, moram priznati da je pogled sa tog vrha prelijep”

Kako je naglasila za radiokonjic.ba planinarenje donosi nova poznanstva, znanja i iskustva, a veliku podršku joj pružaju starije kolege, planinari. “Planinarenje je prilika da upoznamo novo društvo, da naučimo mnoge stvari o planinama i vrhovima istih koje posjećujemo, prlika da se družimo ne samo sa članovima društva “Borašnica” Konjic, nego i ostalim društvima koji se nađu na istom mjestu. Svaki put kada završi neka tura, uspon jedva čekamo novu priliku i novu planinu”.

Planine sa sobom nose mnoge opasnosti. Međutim, ljubav prema planinarenju nadjačala je njen strah a u tome su joj pomogli ostali člani PD Borašnica.  

“Starije kolege planinari uvijek vode računa o mojoj sigurnost. Prvo gledaju na nas mlađe pa onda na sebe. U svakom trenutku paze da smo mi sigurni i pružaju mi veliku podršku na svakom usponu” poručila je.

Da bi mogli pristupiti izletu, pohodu, koje organizuje PD “Borašnica” Konjic osim opreme koja je svakako neophodna, bitno je držati se i određenih pravila kako ne bi došlo do neugodnih situacija.

Lijepe uspomene nosi sa svih planinskih vrhova na kojima je bila a želja joj je da se jednoga dana nađe na Prenjskim vrhovima Lupoglav, Otiš i Osobac i da posjeti planinu Prokletije i Vran.

“Planinari iz duštva mi daju veliku podršku. Uvijek me podržavaju u mojim ciljevima, mojim snovima, bodre i govore da ja to mogu i da ću jednog dana popeti sve vrhove koje želim”

Nadamo da će se Naidine želje ispuniti u skorije vrijeme.

radiokonjic.ba

07.03.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima