4.4 C
Konjic
6 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

Najopasnija cesta za pješake u Konjicu

Radar, potputnjak, visoki ivičnjaci i funkcionalan semafor – rješenje problema?

U devet mjeseci 2022.godine na području grada Konjica pet pješaka je povrijeđeno u saobraćajnim nesrećama, pretežno djeca, kaže Ismail Kadić rukovodilac OC PU Konjic koji navodi i da je Kolonija i dalje najopasnija cesta za pješake.

„U prvih devet mjeseci u pet saobraćajnih nesreća povrijeđeni su pješaci. Od tog broja četiri su bile na području grada i jedna na području Boračkog jezera. Povrijeđena su tri djeteta i dvije mlađe punoljetne osobe.  Povrijeđeni su zadobili većinom lakše tjelesne povrede. Kolonija je i dalje najopasnija cesta u gradu. Postavljanje radara doprinijelo je smanjenju broja nesreća, a sada je drugačije i kada vozilo udari u pješaka brzinom od 40 km/h umjesto 70 ili 80km/h“ poručio je Kadić.

najopasnija cesta za pješake u konjicu
Kolonija, najopasnija cesta u Konjicu

Kao što je postavljanje radara doprinijelo smanjenju broju nesreća – od velikog značaja bi bilo i poboljšanje rasvjete, naročito kada pada kiša jer je tada vidljivost na minimumu. Kako kaže Esad Omerović pomoćnik gradonačelnika u Službi za prostorno uređenje građenje i obnovu vode se razgovori vezani za rekonstrukciju rasvjete ali nema detaljnijih informacija o tome. Na upit da li su semafori u Koloniji gdje  je i najveća frekvencija djece prema školi, predati u nadležnost cestama federacije i šta gradska uprava još radi na poboljšanju sigurnosti pješaka u Koloniji kaže:

„Semafori u Koloniji nisu u našoj nadležnosti. Ono što je u našoj nadležnosti činimo. Radimo dodatna iscrtavanja, obilježavanje pješačkih prelaza u saradnji sa JP Ceste Federacije, a nadamo se da će u budućnosti biti završena, poboljšana i rasvjeta i signalizacija. “

najopasnija cesta za pješake u konjicu
Pješački prelaz kod semafora u Koloniji, mjesto čestih nesreća

Grad Konjic definitivno je predao semafore u Koloniji  u nadležnost cestama. Potvrdio nam je to i Reuf Boračić voditelj odjeljenja sigurnosti prometa u JP Ceste Federacije.

                „JP Ceste Federacije preuzelo je semaforsku opremu na raskrsnici magistralne ceste M-17 i regionalne R-435. mi smo u rebalans plana za tekuću godinu uvrstili projektivanje semaforizacije prema aktuelnom broju saobraćaja odnosno vozila i pješaka kroz raskrsnicu. Mi moramo provesti proceduru javnih nabavki za projektovanje i za izvođenje i nadam se da ćemo do polovine naredne godine imati semafore u funkciji.“

Još  jedan od problema kojeg je u Koloniji primjetio voditelj sektora sigurnosti saobraćaja u JP  ceste Federacije jesu i vozila parkirana po trotoaru.

najopasnija cesta za pješake u konjicu
Automobili po trotoaru, opasnost za pješake

Kako kaže, to se može riješiti visokim ivičnjacima, izgradnjom garaže ispod solitera, a sigurnost pješaka se može unaprijediti i izgradnjom potputnjaka, prolaza ispod magistralne ceste koji bi osigurao siguran prelazak sa jedne na drugu stranu.

radiokonjic.ba

02.11.2022.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

+387 36 727 267

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima