7.5 C
Konjic
2 listopada, 2023

Drugi upravo čitaju

Nomadi Cindy i Michael sa magarcima putuju Evropom: Stigli i do Konjica

Da život piše najljepše, ali i najzanimljivije priče najbolje pokazuje par koji se odlučio za nomadski način života. Cindy Chopard imala je život i posao, kao i svi drugi ljudi, bavila se proizvodnjom satova, a onda je jednog dana odlučila sve to ostaviti i krenuti u životnu avanturu zajedno sa magaricom Nenette. U septembru 2020.godine krenula je iz Francuske, nastavila preko Švicarske, Italije i Slovenije do Mađarske. A onda je sudbina umiješala svoje prste i Cindy slučajno upoznaje Michaela iz Njemačke, koji je isto kao i ona ostavio posao i u aprilu 2021.godine zajedno sa magarcem Vaillante krenuo u nepoznato. Preko Češke i Slovačke, stigao je u Mađarsku. I baš kao u nekoj filmskoj priči, Cindy i Michael se zaljubljuju i odlučuju put nastaviti zajedno. Stigli su do Bugarske, a zbog ne dobijanja dozvola za ulazak u Tursku, vratili su se i nastavili put kroz Grčku, gdje su proveli sedam mjeseci. U aprilu su nastavili putovanje kroz Albaniju i Crnu Goru, a početkom jula su stigli i u BiH. Nakon Sarajeva, put ih je doveo i do Konjica, a mi smo ih sreli na Borcima, gdje smo i zabilježili razgovor sa ovim nevjerovatnim parom.

Nasmijani i veseli, rado su podijeli svoja iskustva o nomadskom načinu života. Sve što im treba nose na magarcima, a društvo im pravi i pas Mina. Novca im, kažu, ne treba puno, uglavnom za hranu, a spavaju u šatoru. Iako više vole putovati planinskim područjima, zbog prelijepih krajolika, povremeno negdje svrate i u gradska područja, kako bi kupili hranu i ostale potrepštine.

nomadi cindy i michael sa magarcima putuju evropom: stigli i do konjica
Cindy i Michael

“Volimo ovakav način života. Otkrivamo svijet, mada nije lako kretati se kada je prevruće, kao što je ovih dana, ili kad pada kiša, zimi…”– priča nam Cindy, dok u naručju drži psa Minu. Kaže da su ih bosanci i hercegovci dočekali prijateljski i da su svugdje imali divnu dobrodošlicu.

I Michael uživa u životnoj avanturi koju je izabrao prije dvije godine. Bude i teških trenutaka, ali ne žali se.

“Nije uvijek lako, kao što je ovih dana, kada je veoma vruće, ali tada napravimo pauzu nekoliko sata. Tokom proljeća imali smo tri mjeseca kišu, ali nastavljamo dalje. Ovo je naš život”-kaže nam veselo Michael.

Put nastavljaju preko planina ka Mostaru, a onda prema Livnu. Trenutni plan im je da nastave svoje putešestvije preko Hrvatske i Slovenije, a poslije, ko zna gdje će ih, kažu, put odvesti, možda u Austriju ili Njemačku.

Od ove neobične, ali dobro raspoložene družine rastasmo se s riječima “Čuvajte se i sretan put!”, a oni laganim koracima, opušteno i bez žurbe, uputiše se prema obroncima Prenja.

radiokonjic.ba

22.07.2023.

[email protected]

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima