Drugi upravo čitaju

Sutra počinje šahovski turnir “Konjic Open 2024”

Šahovski klub „Igman“ Konjic organizator je 13.međunarodnog rejting šahovskog...

Konjic: Danas svečano otvorena dva obnovljena školska igrališta

Danas su okviru programa obilježavanja predstojećeg državnog praznika,  1....

Promovisana 17. generacija mlađih inspektora MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona

U Agenciji za usavršavanje i stručno školovanje kadrova jučer...

Mladi Konjica podizanjem zastave na Vrtaljici poslali snažnu poruku mira, zajedništva i tolerancije

Podizanjem prve zastave međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine...

Konjic: Održana info-sesija na kojoj je predstavljen projekat “Diaspora Invest”

U Sali Gradskog vijeća danas je organizovana info-sesija USAID-ovog...

Novembar – mjesec borbe protiv karcinoma prostate

Svaki muškarac bi nakon četrdesete godine života, jednom godišnje trebao obaviti urološki pregled prostate

Karcinom prostate je među vodećim malignim oboljenjima kod muškaraca. Prema podacima na drugom mjestu je po učestalosti, a peti kao uzrok smrti muškaraca širom svijeta. Zato bi nakon četrdesete godine života, svaki muškarac trebao jednom godišnje obaviti urološki pregled prostate, koji uključuje razgovor s urologom, ultrazvuk prostate, krvni test specifičnoga antigena prostate (PSA) te rektalni pregled prostate. Jer, jedino na taj način karcinom prostate se može otkriti u ranoj fazi, kada je i izlječiv u čak 98% slučajeva. Kanton Sarajevo već neko vrijeme kroz projekte ranog otkrivanja, poziva muškarce na pregled, a da li nešto slično možemo očekivati i u HNK pitali smo direktora Zavoda za javno zdravstvo HNK Eniza Čolakovića.

“Danas, prostata treba da se prati od četrdesete godine života. Zato, mislim da bi bilo dobro da se kao i u Sarajevu, i u našem kantonu urade preventivni program ranog otkrivanja karcinoma prostate.  Trebamo pokušati naći projekat preko ZZO HNK ili svijetskih organizacija, kako bi mogli pokrenuti taj projekat ranog otkrivanja u HNK. Nisu za to potrebna velika finansijska sredstva, jer potrebno je da se ode kod urologa, te da se urade potrebni nalazi i pretrage, kako bi se dijagnoza uspostavila na vrijeme” poručio je Čolaković.

novembar - mjesec borbe protiv karcinoma prostate
Direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK Eniz Čolaković

U HNK tokom prethodne godine od karcinoma prostate oboljelo je 25 muškaraca. Ranom otkrivanju karcinoma prostate posebnu pažnju moraju posvetiti osobe koje u porodici imaju nekoga ko se susreo s tim oboljenjem, kazao je dr Dženan Lepara specijalista urolog i direktor Opće bolnice Konjic.

“Kada govorimo o karcinomu prostate, genetika je jako bitna. Ljudi koji su u porodici imali oboljelih od karcinoma prostate, trebali bi da se uključe u procedure ranog otkrivanja kroz urološku ambulantu” kazao je dr Lepara.

novembar - mjesec borbe protiv karcinoma prostate
Dr Dženan Lepara specijalista urolog i direktor Opće bolnice Konjic

Od septembra do marta kroz urološku ambulantu prođe mnogo više pacijenata nego u toplijem periodu godine, a sa medicinskog aspekta dr Lepara to objašnjava na sljedeći način.

“Kada nastupi period hladijeg vremena, muškarci imaju češće mokrenje, prekidanje i rasprskavanje mlaza, a osim toga imaju učestaliju potrebu za mokrenjem tokom noći. Ta hladnoća kod muškaraca dovodi do reakcije nervnog luka koji ide od stopala, zbog čega i imaju potrebu za čestim mokrenjem. Zbog hladnoće reaguje i vrat mokračne bešike koji se teže opušta i onda pacijenti imaju simptome donjeg urinarnog trakta, koji su abakterijski. To je neurogeni podražaj, te je moj savjet da muškarci izbjegavaju hladnoću, pogotovo muškarci starije životne dobi” izjavio je dr Lepara.

Zato ne zaboravite, rano otkrivanje je veoma važno, jer kada se karcinom otkrije u ranoj fazi, šanse za preživljanaje su skoro 100%. Koliko god mislili da je pregled neugodan – kratkotrajan je, a može vam spasiti život.

radiokonjic.ba

jasmina@radiokonjic.ba

28.11.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima