11.7 C
Konjic
9 prosinca, 2022

Drugi upravo čitaju

Konjic: Firma “Bujice” angažovala radnike iz Nepala

Jedan od gorućih problema u BiH je nedostatak radne...

Nezaposlenim osobama će do 20.decembra biti uplaćeno 100 KM jednokratne pomoći

NAKON DOSTAVE PODATAKA KANTONALNIH SLUŽBI UTVRĐENA ODLUKA: JEDNOKRATNA NOVČANA...

Detalji autoputa koridora Vc – regija Konjic

Ermin Handžar, šef Službe građenja u JP “Autoceste” FBiH O...

Opasna nikotinska sredstva među školarcima u Konjicu?

Znate li šta je “Snus”? Ukoliko biste pitali tinejdžere i...

Zimsko održavanje puteva na području Konjica

Za tri firme odobreno 446 hiljada maraka Svake godine Direkcija...

PU Konjic: U posljednje dvije godine smanjen broj slučajeva nasilja nad ženama

Nasilje u porodici najčešće podrazumijeva nasilje nad ženama, a...

NOVI SELEKTOR BH. RUKOMETAŠA IRFAN SMAJLAGIĆ: DOŠAO SAM DA STVORIMO ZDRAVU BAZU U MLAĐIM SELEKCIJAMA

  • Što se tiče mog dolaska uopšte. Biti selektor reprezentacije je velika čast. Međutim, ako razmišljate zrelije, onda je to velika obaveza, strah. Pred nama sportistima su uvijek neki izazovi i prilike, pa se ukazala prilika da uđem u ovaj projekat, jer je rukomet u Bosni i Hercegovini zaista došao na nivo da je na rubu raspada, odnosno opstanka. Ovdje gledamo cijelu situaciju oko funkcionisanja saveza, možda je zadnji trenutak da se napravi iskorak, odnosno da se stabilizira i počne raditi u pozitivnom smjeru. Zato ova moja posjeta nije bila fokusirana samo na ove kvalifikacije, jer kvalifikacije su kockanje, ovisiš o puno okolnosti. Akcenat i ono na čemu je fokus u ovom narednom periodu, kako za savez, tako i za mene, jeste stvaranje dobre baze u svim ovim mlađim kategorijama. Tako da su mlađe kategorije široka baza iz koje će se popunjavati seniorska selekcija”, pojasnio je Smajlagić.

On je istakao da je najveći problem to što mlađe selekcije nemaju kontinuitet igranja u kvalifikacijama i na takmičenjima kroz koja treniraju i stiču znanja.

  • Jedna generacija koja počinje sa 18 godina, odnosno mlađi kadeti, imaju četiri velika takmičenja u četiri godine do diplomiranja. Govorimo o nekakvim dugoročnim planovima. Da biste ih pripremili za te četiri godine, morate ih aktivirati dvije-tri godine ranije, kako bi uopće ušli u sistem. Dakle, to je velika obaveza pred alijansom, ne radi se samo o tome da se ideja stavi na papir, ona se mora i sprovesti. Imati ideju je sjajno, ali da biste tu ideju ostvarili, morate biti uporni, imati strast prema njoj i znati gdje je krajnji cilj. U suprotnom, ako ne bude takvog kontinuiteta, biće jako loše, odnosno ne možete očekivati ​​nešto pozitivno i stvarati neku lažnu iluziju”, rekao je Smajlagić.
PROČITAJ:   NADAL: Stvari nisu savršene kad se vraćaš nakon ozljede

Kenan Magoda, predsjednik Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine, prije svega se zahvalio Smajlagiću što je prihvatio ponudu da preuzme rukometaše Bosne i Hercegovine.

  • Uz sve poteškoće koje imamo, Upravni odbor je došao i do prekretnice: ‘Da li definitivno gubimo rukometni sport u Bosni i Hercegovini ili ćemo sa selekcijom selektora Irfana Smajlagića zapravo vratiti rukomet tamo gdje je zaslužuje da bude’. “Rukomet je bio zanemaren i zaboravljen proteklih četiri-pet godina, a krivi smo mi koji igramo rukomet”, rekao je Magoda.

Istakao je da je Upravni odbor RSBiH ozbiljno shvatio sve probleme sa kojima se rukomet suočava i nastoji ih riješiti.

  • U suštini, Rukometni savez je po nekim postulatima dotaknuo dno, a jedan od ljudi koji mogu vratiti rukomet na pravi put je Irfan Smajlagić, pred kojim je svakako veliki zadatak. Kada smo razgovarali sa selektorom u dogovorima, nije nam bila namjera kvalifikacije koje su pred nama, već da napravimo smjenu generacija, da postavimo zdrave temelje za mlade selekcije, a za to sigurno nema boljeg čovjeka u regionu i Evropi od Irfana Smajlagića. On odlično poznaje situaciju u bh. rukometu, odlično poznaje Premijer ligu, čovjek koji studiozno ide na svaki trening, a da ne govorim o utakmici, i moram reći u ime Rukometnog saveza, hvala mu što je postao dio. priče i prekretnice bh. rukometa”, naglasio je Magoda.

Prvi izazov za 60-godišnjeg Smajlagića i njegovu ekipu su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo koje će se 2024. održati u Njemačkoj. Bosna i Hercegovina je u grupi 7, u kojoj su još Slovenija, Kosovo i Crna Gora. Prvu utakmicu bh. rukometaši će odigrati 13. oktobra u Mariboru protiv Slovenaca, dok će tri dana kasnije u Sarajevu ugostiti Crnogorce.

Po dvije prvoplasirane selekcije iz svake od osam kvalifikacionih grupa i četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije izborit će plasman na EURO 2024.

PROČITAJ:   Igman i Sloboda odigrali bez golova

Smajlagić, koji je rođen u Banjaluci, ima blistavu igračku karijeru tokom koje je između ostalih nastupao za banjalučki Borac, Medveščak, Zagreb, Ivry, Nimes. Sa reprezentacijom SFR Jugoslavije 1988. osvojio je bronzanu olimpijsku medalju, a sa Hrvatskom 1996. zlatnu olimpijsku medalju. Kao trener vodio je Čakovec, U21 reprezentaciju Hrvatske, Egipta, sarajevske Bosne, Zameta, Lokomotive Zagreb i Irana.

hayat.ba

javno.ba

mostarski.info

Možda vas zanima