NU Konjic: Večeras promocija dramskog djela “Priviđenja iz srebrenog vijeka”

0

Večeras sa početkom u  19 sati u Muzeju drvorezbarstva “Zanat” u Konjicu,  Narodni Univerzitet Konjic na završnici repertoara manifestacije “Teatar baština ’22” priređuje promociju dramskog djela “Priviđenja iz srebrenog vijeka”, Almira Bašovića na: bosanskom i u prevodu na albanskom, češkom, engleskom, francuskom, holandskom, italijanskom, makedonskom, njemačkom, slovenskom i farsiju (perzijskom) jeziku.

Učesnici i govornici će biti: Almir Bašović, Dijana Hadzizukić, Gorana Mlinarević, Amar Imamović, Esad Bajić, Elmin Sultanić, Dino Kerić, Ena Osmanović, Orhan Nikšić i Benjamin Mušinović

U multimedijalnom program sudjeluju: Adis Lukach, Emine Jashari, Elvedina Mujala, Šejla Lepara, Amira Bubalo, Šefika Hebibović, Nino Begtašević, Veton jashari, Mak Kapetanović i Muamer Ćukle

Dramski tekst je objavljen u zasebnoj knjizi na svim navedenim jezicima u izdanju BZK “Preporod”.

O autoru:

Almir Bašović rođen je 1971. godine u Sarajevu. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje predaje kao vanredni profesor na Odsjeku za komparativnu književnost i informacijske znanosti. Sudjelovao je u priređivanju zbornika Drama i vrijeme (Sarajevo, 2010) i Život, narativ sjećanje: prof. dr. Nirman Moranjak-Bamburać (Sarajevo, 2017). Objavio je stručne knjige o drami i pozorištu pod nazivom Čehov i prostor (Novi Sad, 2008; slovensko izdanje: Ljubljana, 2013) i Maske dramskog subjekta  (Sarajevo / Zagreb, 2015) te knjigu studija Kalemi i biljezi (Zagreb, 2020).

Autor je pet pozorišnih komada objavljenih u knjizi Četiri i po drame (Sarajevo, 2018). Drame su mu prevođene na jedanaest jezika, a izvođene su u Sarajevu, Zenici, Beču, Brnu, Beogradu, Tuzli i Skoplju. Za svoj pedagoški i naučni rad na Akdemiji scenskih umjetnosti u Sarajevu dobio je Nagradu “Dr. Razija Lagumdžija”. Drama Priviđenja iz srebrenog vijeka je u izboru Evropske teatarske konvencije (ETC) uvrštena među 120 najboljih suvremenih evropskih komada, a na Festivalu bh drame u Zenici, 2004. godine, proglašena je za najbolji izvedeni dramski tekst. Za knjigu Četiri i po drame dobio je nagradu Kočićevo pero. Član je Društva pisaca i P. E. N. centra u BiH.

radiokonjic.ba / NU Konjic

20.12.2022

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267