back to top
25.5 C
Konjic
25 Jula, 2024

NU Konjic: Večeras promovisana knjiga “Heroji sa Neretve” autora Durana Mrnđića

Večeras je u Bosanskoj sobi NU Konjic promovisana knjiga “Heroji sa Neretve” autora Durana Mrnđića. Ova knjiga je dokument o agresiji neprijateljskih snaga na dio Općine Konjic ali i Bosne i Hercegovine u cjelini. Ona govori o neustrašivosti naroda u odbrani svojih ognjišta od agresije, a u toj borbi istaknuto je na stotine imena junaka i rodoljuba.

“To je jedan historijski dokument sa područja Bjelimića i Glavatičeva gdje su opisani svi događaji sa Prve borbene linije ali i sve što se dešavalo među civilima, od udaja, ženidba, smrti itd. na jedan vrlo pažljiv način. Mi Bošnjaci nemamo razvijenu kulturu sjećanja i vjerujem da će ova knjiga potaknuti mlade ljude prije svega da znaju o ulozi Armije RBiH, to je jedna najčasnija i najhrabrija armija u novijoj historiji ratovanja” – kazao je Omer Begović, promotor.

nu konjic: večeras promovisana knjiga “heroji sa neretve” autora durana mrnđića
NU Konjic: Večeras promovisana knjiga “Heroji sa Neretve” autora Durana Mrnđića

“Generalna poruka knjige  je “Da se ne zaboravi”. Mi smo često bili narod zaborava, to više ne smijemo nikada biti, jer ljudi koji zaborave svoju historiju ona im se ponavlja, a cilj autora je da se ovakva dešavanja nikada i nikome ne ponove. Knjiga je pisana tako da u njoj nema mržnje, nema povika na osvetu”- kazao je za radiokonjic.ba Bajro Perva, promotor djela.

“Čitajući knjige , uvijek smo kroz historiju ginuli za tuđe ideale. Sjetio sam se da pišem po datumima, ko nas to napada. Ovo je knjiga istine, knjiga pravde i historijski dokument posebno Bjelimića i Glavatičeva koji su branili i Mostar i Sarajevo. Ako se ne bude bilježilo buduće generacije neće znati. Ovo je knjiga koja otkriva datume i samo mali dio onoga što se zbilo. Knjige se moraju pisati jer jedino tako možemo opstati” – kazao je Duran Mrnđić, autor.

nu konjic: večeras promovisana knjiga “heroji sa neretve” autora durana mrnđića
NU Konjic: Večeras promovisana knjiga “Heroji sa Neretve” autora Durana Mrnđića

radiokonjic.ba

15.02.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]