Drugi upravo čitaju

Sutra počinje šahovski turnir “Konjic Open 2024”

Šahovski klub „Igman“ Konjic organizator je 13.međunarodnog rejting šahovskog...

Konjic: Danas svečano otvorena dva obnovljena školska igrališta

Danas su okviru programa obilježavanja predstojećeg državnog praznika,  1....

Promovisana 17. generacija mlađih inspektora MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona

U Agenciji za usavršavanje i stručno školovanje kadrova jučer...

Mladi Konjica podizanjem zastave na Vrtaljici poslali snažnu poruku mira, zajedništva i tolerancije

Podizanjem prve zastave međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine...

Konjic: Održana info-sesija na kojoj je predstavljen projekat “Diaspora Invest”

U Sali Gradskog vijeća danas je organizovana info-sesija USAID-ovog...

Obilježavanje Dana državnosti BiH u Konjicu: Ozvaničen završetak obnovljenih i saniranih školskih objekata u Konjicu

Grad Konjic i Ministarstvo obrazovanja nauke, kulture i sporta HNK za obnovu i sanaciju tri školska objekta izdvojili više od 300.000 KM

U sklopu aktivnosti povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine Grad Konjic je danas upriličio ozvaničenje završetka radova na obnovi Područne škole u Ribićima, koja djeluje pri Osnovnoj školi Čelebići, gdje je u centralnoj školi ozvaničena sanacija školskog igrališta, te obnova Područne škole u Podorašcu, koja je područna škola pri Drugoj osnovnoj školi Konjic.

Grad Konjic i Ministarstvo obrazovanja nauke, kulture i sporta HNK su za obnovu pomenuta tri objekta izdvojili više od 300. 000 KM. Povodom okončanja tih radova danas su ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Adnan Velagić i gradonačelnik Konjica Osman Ćatić posjetili ove školske objekte i simboličnim presjecanjem vrpce sa učenicima i direktorima triju škola ozvaničili njihov završetak.

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić je izjavio da Gradska uprava u saradnji sa direktorima svih škola na području Konjica nastoji usaglasiti određene aktivnosti tokom školske godine i na osnovu iskazanih potreba, želja i mogućnosti u budžetu Grada Konjica nastoje da obezbijede određena sredstva za realizaciju tih projekata.

“Naravno, u svemu tome tražimo pomoć viših nivoa vlasti, a u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK smo zajedno uložili više od 300. 000 KM. Grad Konjic je uložio preko 230.000 KM, a kantonalno ministarstvo 70.000 KM za Područnu školu u Podorašcu. Želim da istaknem da je želja svih nas, kako gradske uprave, resornog ministarstva, direktora, nastavnika, roditelja da naša djeca imaju što kvalitetnije uslove, da nastavnici imaju što bolja sredstva za rad, a da direktori u svemu tome na takav način postižu uspjehe“ – izjavio je gradonačelnik Ćatić.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Adnan Velagić je rekao da ovo ministarstvo može da se pohvali da je bilo učesnik u realizaciji ovako značajnih projekata na novou grada Konjica.

„Mi u ministarstvu ćemo uvijek prepoznati aktivnosti na terenu. Grad Konjicu na čelu sa gradonačelnikom Osmanom Ćatićem je napravio jako dobre rezultate i ministarstvo je sretno što je pripomoglo da se ovi projekti realiziraju. Ne znam ima li ljepšeg poklona domovini od jednog ovakvog poklona, a to je realizacija projekata za škole, za našu djecu, za našu budućnost. To je taj poklon koji očekuje i naša domovina za dan svoje državnosti. Ministarstvo obrazovanja će uvijek biti tu, i u narednom periodu, da prati aktivnosti na nivoima lokalnih zajednica i da uvijek pripomogne, a u Konjicu uvijek možete, jer zaista Konjic je sredina koja aktivno živi, aktivno radi, i u tom smislu mi nemamo nikakve dvojbe“ – poručio je ministar Velagić.

obilježavanje dana državnosti bih u konjicu: ozvaničen završetak obnovljenih i saniranih školskih objekata u konjicu
Gradonačelnik Ćatić i ministar Velagić

U Područnoj školi u Ribićima, koja djeluje pri Osnovnoj školi Čelebići, a koja je sa radom počela 1953.godine, danas se obrazuju 23 učenika od prvog do petog razreda. Obnovljena je unutrašnjost i vanjski dio škole, koja je dobila novi izgled, dok je u centralnoj školi u Čelebićima, koju pohađa 160 učenika, učenicima od sada na raspolaganju kvalitetnije igralište. Direktor škole Nijaz Kurtović je iskoristio priliku da se zahvali.

„Zahvaljujem se administraciji grada na čelu sa gradonačelnikom, koji je imao sluha da naša dva važna projekta budu realizovana. Prvi je projekat obnove interijera i eksterijera Područne skole Ribići, gdje smo dobili gotovo novi objekat, a drugi je projekat školskog igrališta. Područna škola Ribici ima 23 učenika u tri odjeljenja od prvog do petog razreda, dva odjeljenja su kombinovana, a jedno je odjeljenje petog razreda, dok školu Čelebići pohađa 160 ucenika, raspoređenih u 13 odjeljenja“ – naveo je Kurtović.

Kvalitetniji nastavni proces sada se odvija i u Područnoj školi Podorašac, koja pripada Drugoj osnovnoj školi Konjic, a u kojoj se obrazuje 48 učenika. Direktorica škole Munevera Tinjak također se zahvalila na provedenim aktivnostima.

„Zahvaljujem se svima koji su prepoznali projekte i doprinijeli da se realizuju. Posljednjih par godina je urađena sala, pod u sali za tjelesni odgoj, kupljene su zelene table u sve učionice, bijela tabla, metalni ormari, zastave i karte BiH, urađeni kameni pragovi, kupljena nastavna sredstva, laptop, projektor, projekciono platno, pametna tabla, okrečene sve učionice, zbornica, holovi i na kraju je urađena rekonstrukcija krova i sanacija fasade. Zadnja dva projekta su bila odobrena budžetom HNK u iznosu 70.000 KM“ – izjavila je direktorica Tinjak.

Tokom današnijh aktivnosti učenici su izveli program koji je bio posvećen obilježavanju Dana državnosti BiH, a učenici Osnovne škole Čelebići su na novom igralištu odigrali i fudbalsku utakmicu.

amila@radiokonjic.ba

23.11.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima