back to top
12.5 C
Konjic
22 Aprila, 2024

Obilježen Dan bijelih traka

Centralnim programom i polaganjem 102 ruže sa imenima ubijene djece, na glavnom gradskom trgu u Prijedoru, obilježen je Dan bijelih traka

Međunarodni dan bijelih traka obilježio se danas, u znak sjećanja na više od 3.000 ubijenih u prijedorskoj opštini od 1992. do 1995. godine, među kojima je i 102 ubijene djece. Polaganjem 102 bijele ruže u obliku kruga, koje predstavljaju čistoću, nevinost i poniznost, svaka sa imenom ubijenog prijedorskog djeteta, roditelji i aktivisti danas su obolježili ovaj datum. Aktivista Inicijative “Jer me se tiče” Branko Ćulibrk istaknuo je da od 2013. godine organizuju obilježavanje ovog datuma, a o značaju i njegovoj važnosti za radiokonjic.ba je kazao:

“Od perioda 1992.-1995. preko 50.000 nesrpskog stanovništva je protjerano iz Prijedora, ubijeno je 3.176 Prijedorčana, od toga 256 žena i djevojčica i 102 djece, od kojih je najmlađe imalo samo dva mjeseca” poručio je.

“Mi smo kao i svake godine, obilježili Dan bijelih traka. Okupili smo se na mjestu na kojem je planirano napraviti spomenik odnosno memorijal u znak sjećanja na ubijene Prijedorčane. Nakon toga, mirnom šetnjom sa bijelim trakama oko ruka smo otišli do glavnog prijedorskog trga gdje se obratio predstavnik inicijative roditelja ubijene djece Fikret Bačić, te moja malenkost u ime Inicijative “Jer me se tiče”. Položili smo ruže u krug kao simbol spomenika sa imenima ubijene djece, čime smo završili današnji skup” dodao je Ćulibrk.

Kako je kazao, aktivisti Inicijative “Jer me se tiče” se već devet godina hrabro i uporno bore s vlastima Grada Prijedora kako bi izgradili spomenik odnosno memorijal u znak sjećanje na ubijene Prijedorčane. Ta inicijativa prvi put je upućena Gradu Prijedoru još 2014. godine, kao potresna molba za priznanjem i sjećanjem na zločin koji se tada dogodio.

Osim u Prijedoru, u još nekoliko gradova BiH danas je obilježen Dan bijelih traka kako bi se ukazalo na značaj obilježavanja ovog datuma, te poručilo da je potrebno njegovati kulturu sjećanja i ne zaboraviti zločine koji su počinjeni u tom dijelu BiH, ali i drugim mjestima.

U znak sjećanja na ubijene Prijedorčane, vijećnici GV Konjic, na 25. redovnoj sjednici koja je održana danas, nosili su bijele trake oko ruku.

radiokonjic.ba

31.05.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima