Drugi upravo čitaju

Konjic: Zatvorena 17. manifestacija “Dani Sejfullaha ef. Prohe”

Elvedina Cokoja Hebib dobitnica nagrade “Sejfullah ef. Proho” za...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

Prema izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik turnira “Konjic Open 2024”

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik je...

Udruženje “Žena za ženu” Konjic dodijelilo ovogodišnja priznanja

Večeras je Udruženje za pomoć i edukaciju “Žena za...

Obilježena 31. godišnjica operacije “Sloboda / Koverat”

Jedinstvena organizacija boraca (JOB) Hercegovačko-neretvanskog kantona u nedjelju, 24.12.2023.g. je u mjestu Luke, Trnovo polaganjem cvijeća i prigodnim obraćanjem obilježila 31. godišnjicu operacije “Koverat”.

Obilježavanju su prisustvovale porodice šehida, predstavnici boračkih udruženja, izvršne i zakonodavne vlasti Bosne i Hercegovine, ali i mnogi drugi.

Ovom prilikom je podsjećeno da je borbena operacija Armije Republike Bosne i Hercegovine “Koverat” dugo pripremana, te da je bila do tada najozbiljniji poduhvat u deblokadi opkoljenog Sarajeva. Upućeno je oko 400 boraca, a u toj akciji 51 borac iz Hercegovine, je poginuo na Trebeviću u pokušaju razbijanja adresorskih linija oko Sarajeva. Još uvijek nisu pronađeni posmrtni ostaci njih 15.

U svom obraćanju, u ime organizatora ovog obilježavanja, Esad Bajić je kazao:

Danas na ovom mjestu, u blizini Kmetine luke, došli smo da se prisjetimo i podsjetimo, uspomene evociramo, na one koji su u presudnim danima odbrane naših života, naše države, naše domovine preuzeli na sebe iznimno teško breme i zadatak. Zadatak koji se nije ticao njihovih domova, njihovih ukućana, njihovog ličnog komoditeta, ali jeste pitanja života stanovnika našeg glavnog grada, glavnog grada jedine nam države, Sarajeva i njegovih stanovnika.

Prisjećamo se događaja, o kojima bi se, samo slijedeći gole činjenice, bez ikakva dodavanja, mogao snimiti film – film koji bi pokazao opredijeljenost Hercegovaca da žrtvuju sebe zarad Bosne, zarad Bosne i Hercegovine.

Zaboravljamo ove činjenice, ne snimamo ovakve filmove, pa evo i danas, na ovom mjestu, došli smo uglavnom mi, čiji su najbliži dali svoje živote. A Sarajevo bi danas sigurno trebalo biti ovdje, zbog Sarajeva i onog što predstavlja u našoj domovini smo ginuli, zbog Sarajeva smo ovaj tespih naših najdražih ispisali na mermernim pločama – zbog države i slobode.

Trebaju i moraju da se pamte i po dobru sjećaju bosanski šehidi čija su imena ispisana na ovoj mermernoj ploči”- rekao je Bajić, navodeći imena šehida.

obilježena 31. godišnjica operacije “sloboda / koverat”
Obilježena 31. godišnjica operacije “Sloboda / Koverat”

Brigada “Neretvica” – Buturović polje:

Ahmić Mustafa, Boloban Rešid, Čustović Elvir, Džino Ibrahim, Jahić Halis, Kezo Nihad, Kurtović Rašid, Miljević Ismet, Mustafić Asim, Nefer Ejub, Nezić Ibrahim, Padalović Mirsad, Perva Nesib, Poturović Alija, Turković Enver, Šabanović Junuz, Šišić Senad, Šoljić Mujo, Šoro Nusret, Veljković Ćazim, Zatega Ismet, Žiko Suljo

Brigada “Neretva” – Jablanica:

Alikadić Zlatan, Bilić Sabit, Mutap Kemal, Šćuk Bahrudin, Teletović Ramiz

Samostalni bataljon „Drežnica“:

Balić Esad, Bećić Misrad, Bećić Vensur, Dedić Džafer, Kadrić Edin,

1. mostarska brigada – Mostar: 

Grcić Abas, Jelovac Ismet, Jelovac Meho, Jugo Muharem, Imamović Pašaga, Mujan Saša, Voljevica Ramiz, Špago Zijo,

Brigada „Bregava“ Stolac:

Bilal Mirsad, Bešo Ekrem, Boškailo Semir, Festić Safet, Humačkić Senad, Nurko Senad, Šuta Šefik,

„Crni labudovi“ – Jedinica štaba Vrhovne komande

Ćatak Bernad, Ćatak Emir, Kohnić Jasmin, Kojić Suad, 

 “Ostavili su topline Hercegovine da bi Sarajevu podarili sunce slobode“ – poručio je Esad Bajić.

Od učesnika operacije obratio se Mirsad Memić Lika koji je prenio svoja sjećanja na ovu operaciju, kazavši:

Moramo se oduprijeti onima koji na sve načine pokušavaju obesmisliti našu odbranu i borbu protiv agresije –  relativizacijom svega i svačega i stalnim ubacanjem sumnji i smutnji: te izdato, te prodato, te pucali ovi, pucali oni. U događajima kojih se ovdje, danas, sjećamo bile su borbe, ljudi su se borili, pucali, ginuli. Da je put za Sarajevo bio prazan, ne bi ni bilo potrebe za deblokadom. Kako vrijeme odmiče sve više o ovim i sličnim događajima govore oni koji o njima ne znaju. Pojavljuju se vođe koje to nisu bile i nestaju vođe koje jesu.”

Spomen-obilježje na ovom mjestu još nije završeno, te je na ovom skupu naglašeno i da je potrebno isto završiti, te da su sredstva obezbjeđena, s tim da se čeka završetak rekonstrukcije puta pored kojeg se spomen obilježje nalazi, kako bi se radovi mogli završiti.

“Danas na ovom mjestu došli smo da se prisjetimo i umjesto njih progovorimo. Hoćemo da se pamte i po dobru sjećaju bosanski šehidi čija su imena ispisana na ovoj mermernoj ploči” – poručili su organizatori obilježavanja.

Cvijeće na spomen obilježje položile su porodice poginulih, predstavnici boračkih udruženja Stoca, Mostara, Jablanice, Drežnice i Konjica, predstavnici Vlade HNK, Općine Jablanica, jedinice “Crni labudovi” i drugi.

radiokonjic.ba/JOB HNK

25.12.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima