7.5 C
Konjic
2 listopada, 2023

Drugi upravo čitaju

Obilježena godišnjica borbene operacije „Ljeto 95“

Jučer je u organizaciji Udruženja Povratkom za BiH Nevesinje i JOB-Branilaca Konjica održano obilježavanje godišnjice borbene operacije „Ljeto 95“ gdje je, između ostalog,  oslobođen i rejon Brda.

Obilježavanje je počelo u rejonu Kisera, na mjestu ubistva i masovne grobnice 19 Bošnjaka iz Nevesinja, gdjeje održan čas istorije i pročen Jasin pred duše šehida iz Nevesinja.

obilježena godišnjica borbene operacije „ljeto 95“
Obilježena godišnjica borbene operacije „Ljeto 95“

Obilježavanje se nastavilo obilaskom odmarališta MUP-a na Boračkom jezeru, na plaži “Prenj“, na mjestu gdje su nevesinjski Bošnjaci mučeni u logoru i ubijani.

obilježena godišnjica borbene operacije „ljeto 95“
Obilježena godišnjica borbene operacije „Ljeto 95“

Kod spomen-obilježja na Brdima prisutnim se obratio Šerif Bojčić, u ime udruženja Povratkom za BiH, a o značaju borbene operacije oslobođenja Brda, čas istorije održao je komadant 450. lahke brigade Hamza Ajanović, koji je rekao da su Brda bila prva velika pobjeda Armije RBiH poslije genocida u Srebrenici.

Brda su oslobođena 20. juna 1995. godine i to je jedan udruženi sastav, 450. lahke brigade kao nosioca oslobodilačke akcije i jedinica 449. Istočno-hercegovačke i 446. brigade iz Prozora. Brda su oslobođena za nepuna dva sata, to je prostor oko 20 km2 , nekoliko sela, ali to je jedna važna strateška visoravan na pravcu Konjic-Bjelimići-Kalinovik. Na Brdima smo imali petoricu šehida u toku izvođenja operacije, dvojicu iz Prozora Rahman Kovačević i Esmir Nuspahić, iz 450. brigade Muho Hejub i Dervo Kašić i iz 449. brigade Musa Tinjak. Brda su jedna vrlo složena i ozbiljna akcija koja je rezultirala efektno, nažalost sa tim gubicima koje smo imali, ali sa mnogo većim na suprotnoj strani. Istina o Brdima je nešto što treba da nas inspiriše, da svaki problem možemo riješiti ako postoji velika volja. Dakle, jedna velika pobjeda, jedno veliko dostojanstvo i ja mislim da ovakve stvari treba obilježavati, možda i energičnije nego do sada, zato što mi upražnjavamo da obilježavamo neke tragične događaje, ovo je jedan pozitivan događaj i on zaslužuje veliku pažnju javnosti posebno što je to jedna velika i značajna pobjeda Armije RBiH, poslije genocida u Srebrenici“ – rekao je Ajanović.

Na Brdima je svoj literalni rad o temi „Musa“ pročitala sugrađanka Irma Lipovac.

Pored Konjičana, Nevesinjaca i Mostarca prvi put su obilježavanju organizovano prisutovali predstavnici iz Prozora, čija su dvojica saboraca dali svoje živote na Brdima.

JOB-Branilaca Konjica/radiokonjic.ba

Foto: Vehid Šišić

24.07.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima