14.5 C
Konjic
2 listopada, 2023

Drugi upravo čitaju

Odjel za brak i porodicu MIZ Konjic u toku ramazana organizuje različite aktivnosti

Koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa islamske zajednice Konjic Harisa Ćukle, govoreći za radiokonjic.ba, kazala je da u toku mejseca ramazana organizuju različite aktivnosti.

“Na prvom mjestu to je učenje mukabele za žene svaki dan poslije podne namaza u Repovačkoj džamiji, koju vodi mualima Azra Selimović- Zalihić. Također, mukabelu uče i učenice medresa koje su iz Konjica, te studentice i polaznice škole Kurꞌana MIZ Konjic. Dolaze i džematlijke koje znaju učiti u Kurꞌana, tako da i one imaju priliku da prate i povremeno učestvuju u učenju Kurꞌana. Zatim imamo i predavanja za žene, koje realizuju učenice medresa. To je neka praksa, tradicija, da upravo one, kao i studentice i mualime s područja MIZ Konjic organizuju predavanja u džematima”-kazala je Ćukle.

Od ove godine Odjel za brak i porodicu je zajedno sa Mrežom mladih MIZ Konjic organizovao i igraonicu za djecu u vrijeme teravih namaza u Gradskoj džamiji.

“To je aktivnost koja se ove godine prvi put organizuje i to četiri dana u sedmici-četvrtkom ,petkom, subotom i nedjeljom. Na ovaj projekat smo se odlučili kako bi majke mogle da prisustvuju teravih namazu, posebno one koje nemaju gdje da ostave svoju djecu. Ova aktivnost je namijenjena za djecu predškolskog i osnovoškolskog uzrasta i naišli smo na jako dobar odziv. Zaista, ljudi su oduševljeni, jer oni koji prije nisu mogli dolaziti na teravih namaz, sada to mogu činiti, jer imaju prostor u kojem njihova djeca mogu boraviti. Brigu o djeci vode aktivistkinje Mreže mladih MIZ Konjic, učenice medrese i nekoliko nas žena iz Odjela za brak i porodicu MIZ Konjic”.

Vrijeme ramazana je prilika za obavljanje ibadeta, međusobna druženja, činjenje dobrih djela, te učvršivanje porodičnih i prijateljskih veza.

“Ramazansko vrijeme je posebno, kao i bereket u njegovim danima i noćima. Koristimo vrijeme za ibadete, učenje Kurꞌana, nafile i dove, te činjenje dobra svakodnevno. Uspjevamo se organizovati u okviru porodice, džemata i realizovati određene aktivnosti. Nastojimo učvrstiti porodične, prijateljske i generalno veze unutar zajednice”-istaknula je Harisa Ćukle, koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa islamske zajednice Konjic.

radiokonjic.ba

06.04.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima