back to top
22.5 C
Konjic
19 Juna, 2024

Odluka gradskih vlasti: „Šumarstvo Prenj” se zadužuje da pristupi izradi studije opravdanosti izgradnje peletare na području Grada Konjica

Na 17. sjedinici Gradskog vijeća održanoj 08. jula, održan je kolegij Gradskog vijeća na kojem su usvojeni Zaključci koji se odnose na “Šumarstvo Prenj” Konjic, a referiraju se na tematsku sjednicu koju je Gradsko vijeće imalo ranije iste godine. Među sedam zaključaka nalazi se i zaključak izgradnje peletare na području našeg grada koji je privukao najviše pažnju javnosti. Za realizacuju Zaljučaka “Šumarstvu Prenj” je dato 90 dana, tako da se nadaju iz Gradske uprave da će nakon godišnjih odmora  imati konkretne odgovore što se tiče realizacije  Zaključaka od strane “Šumarstva Prenj”d.d. Konjic. Alija Sulejmanović tehnički direktor “Šumarstva Prenj” Konjic govorio je za radiokonjic.ba o ovoj temi.

„Mi smo ovih dana kontaktirali stručnjake za proizvodnju šumske biomase odnosno peleta, a nažalost pošto je sezona godišnjih odmora zakazali su neke sastanke operativne, tek tamo sredinom augusta, gdje ćemo imati tada više detalja o samoj studiji i načinu izrade te studije“, kazao je Sulejmanović.                

Sulejmanović dodaje kako je ovo nešto novo za zaposlene u ovom preduzeću te da su se iz tog razloga morali posavjetovati sa stručnjacima iz ove oblasti koji će detaljno izvršiti analizu proizvodnje peleta na području našeg grada.

„Nijedno šumsko privredno društvo u Federaciji BiH u sklopu svojih redovnih aktivnosti nema proizvodnju peleta, ovo su sada noviji momenti gdje je pelet interesantan za državu BiH sa stanovišta proizvodnje energije kao obnovljivog izvora. Ono što je vrlo bitno ovdje naglasiti, mi nemamo toliko iskustvo, mi smo samo izučavali biomasu jedna od načina biomase jeste i pelet. Zato smo uspostavili kontakt u Sarajevu sa stručnjacima  koji će detaljno da izvrše analizu proizvodnje peleta na području Grada Konjica. Ono što je vrlo bitno za “Šumarstvo Prenj” da se naglasi, jeste da je poslije rata jedino od nekadašnjeg Šipada, Prenj ostao jedino društvo koje ovdje radi i ima 150 zaposlenih radnika.  Osnovni zadatak jeste unaprjeđenje i zaštita šuma ovog društva, sad su ovo novi momenti koji se traže od nas, koje traži javnost, traži Gradsko vijeće i mi sada tu nemamo nekog iskustva zato smo se odlučili na ovaj korak da angažujemo i stručnjake koji su dokazani u toj oblasti”, poručio je Sulejmanović.

Na istoj sjednici, Vijeće je donijelo zaključak u kojem se „Šumarstvo“ obavezuje i  za druge aktivnosti, među kojima je čišćenje i sanacija opožarenih područja, te aktivnosti pošumljavanja. Koliko posla je pred njima u narednom periodu,  s tim da je ovo dio godine kada su požari sve češći dodaje Sulejmanović.

„Ovdje je vrlo bitno da mi svake godine vršimo pošumljavanje od 180 hiljada do 200 hiljada sadnica i da aktivno učestvujemo na gašenju požara, gdje smo prošli sve obuke trening centra najsavremenije koje postoje u svijetu, mislim na Tursku . Nažalost za sekundu izgori ono što mi ne možemo da posiječemo u desetogodišnjoj sječi, a opet iznad Boračkog jezera imamo ekološku katastrofu manjeg intenziteta u odnosu na 2012. godinu kada smo imali katastrofalne posljedice ne samo po drvnu masu nego i čitav ekosistem”.

Sulejmanović zaključuje kako radnici ovog preduzeća svakodnevno vrijedno rade na unapređenju i zaštiti  šuma na području Grada Konjica, upućuje apel ljudima da obrate pažnju pri paljenju vatre na otvorenom, a kada je riječ o peletari nada se da će do novembra tekuće godine imati izrađenu studiju koju će prezentovati Gradskom vijeću i gdje će biti obavješteni svi građani Konjica.

radiokonjic.ba

22.07.2022.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]