Drugi upravo čitaju

Mostarac Sanjin Hasanović pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli “Kadrija Delalić”

Pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli „Kadrija Delalić je Mostarac...

Udruženje antifašista Konjic 3. marta organizuje obilazak spomen-obilježja

Udruženje antifašista Konjic 41-45 i 92-95 povodom 3. marta,...

Igman pobijedio Široki Brijeg rezultatom 1:0

FK Igman je danas u okviru 21.kola WWin lige...

U Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli “Kadrija Delalić”

Danas je u Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli...

Održan 12. marš „Pohod na Paklinu“

Danas je održan 12. marš sjećanja „Pohod na Paklinu 2023.“ u organizaciji Grada Konjica, Mjesne zajednice Bijela i Udruženja građana „Paklina 907“.

održan 12. marš „pohod na paklinu“
Održan 12. marš „Pohod na Paklinu“

Učesnici manifestacije su se okupili kod spomen obilježja u Glavičinama, gdje je proučena Fatiha, a prisutnima su se obratili predsjednik MZ Bijela, Irfan Jazvin, organizator otpora Rašid Bajić i predsjednik Udruženja „Paklina 907“ Dženis Macić.
Irfan Jazvin se zahvalio svima učesnicima manifestacije istaknuvši da je njen cilj odavanje poštovanja šehidima.
„Ono što je cilj manifestacije je da se prenosi na mlade, a drago nam je da su ove godine pri put učešće u organizaciji marša uzeli mladi, koji će i ubuduće organizovati ovkve i slične manifestacije“ – rekao je Jazvin, navodeći da je ove godine bilo oko 170 učesnika.

Rašid Bajić, jedan od organizatora otpora agresiji sa ovoga područja i predstavnik boračkih udruženja, pozvao je na jedinstvo u borbi za državu.
„Starije želimo na podsjetimo, a mlađe danaučimo, kako su bila teška vremena kada su ginuli naši borci, šehidi, naši najmiliji. Zbog svega što se dešavalo nemamo pravo da to zaboravimo. Ovakve manifestacije moraju biti dio naše kulture. Mnogo nas je stradalo, a bio bi i veći broj da nismo bili jedinstveni, organizovani i dobro naoružani i nemamo pravo da to zaboravimo. Predstoji nami dalja borba za svoju državu, ne smijemo izgubiti svoj identitet i potrebno nam je jedinstvo. Pozivam sve one koji predstavljaju ili zastupaju narod u institucijama sitema da se manu ličnih interesa i da kroz svoje stranke imaju zajedničke ciljeve i interese. Oni koji su dali svoje živote i oni koji su ostali živi nisu se borili za državu u kojoj neće biti reda i odgovornosti“ – poručio je Bajić.

održan 12. marš „pohod na paklinu“
Održan 12. marš „Pohod na Paklinu“

Rašid Bajić

Pozdravljajući prisutne Dženis Macić je mladima poručio da u životu u svemu što rade teže ka vrhu i da imaju više ciljeve.
„Ne možete pobijediti čovjeka koji je spreman dati svoj život, ne možete pobijediti narod koji ima takve ljude. Pohod na Paklinu shvatite kao životni put, pogotovo mi, mlađe generacije i stremite uvijek da budete profesionalci i stručnjaci u onome što radite, jer biti na vrhu znači prevazići sve prepreke i strahove, koje vam život može postaviti“ – rekao je Macić.

Cvijeće su kod spomen obilježja u Glavičinama položili predstavnici Udruženja „Paklina 907“, RVI Konjic, DF-a i MZ Bijela.

Prva etapa Marša sjećanja „Pohod na Paklinu 2023.“ organizovana je od Glavičina do Parka branilaca Konjica, gdje je na jarbol podignuta zastava BiH.

održan 12. marš „pohod na paklinu“
Održan 12. marš „Pohod na Paklinu“

Učesnici marša su potom, nakon kratkog odmora, nastavili put prema koti 907 na Paklini, koja je bila strateški značajna za odbranu Konjica, gdje je održan i čas historije.

Nakon povratka za najmlađe učesnike marša su pripadnici GSS Stanica Konjic upriličili druženje kod vještačke ploče za penjanje u Parku branilaca Konjica, gdje su im pomagali da ovladaju vještinama penjanja.

Jedan od najmlađih učesnika marša koji se popeo na kotu 907 je bio sedmogodišnji Davud Halilović, kojem je ovo bio prvi pohod na Paklinu. Rekao nam je da nije bilo naporno, dok je njegova mama Adnana izjavila da ovaj događaj doživljava emotivno i da je ponosna jer je njen otac bio angažovan u odbrani grada na ovom području.

održan 12. marš „pohod na paklinu“
Održan 12. marš „Pohod na Paklinu“

radiokonjic.ba

30.04.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima