16.5 C
Konjic
1 prosinca, 2023

Drugi upravo čitaju

Održan koncert “Taj mistični Maroko”

Večeras je u okviru off programa manifestacije „Večeri duhovne muzike/iskustva bh višeglasja“ na Kamernoj sceni Narodnog univerziteta Konjic održan koncert „Taj mistični Maroko“, marokanskog muzičara Anoura ait Baouna. Riječ je o kompozitoru, pjevaču i multi-instrumentalisti koji od svoje 15. godine izvodi Gnawa muziku, a koja se smatra dijelom višestruke kulture i identiteta Maroka. Ovaj nesvakidašnji muzičar, koji živi u Švicarskoj, izveo je nekoliko kompozicija na tradicionalnom trožičanom basu, a podršku u izvođenju tradicionalne sufijske muzike pružila mu je i konjička publika, uživajući u zvucima mističnog Maroka.

održan koncert "taj mistični maroko"
Održan koncert "Taj mistični Maroko"

„Imali smo veliko zadovoljstvo i sreću da večeras program „Večeri duhovne muzike/iskustva bh višeglasja“ na neki način internacionaliziramo, odnosno da osjetimo duh i mistiku Maroka kroz muziku koja datira iz 16.vijeka. Saznali smo više o Gnawi, o toj kombinaciji berberske i muslimanske crno-afričke tradicije, koja je kombinirana u jednom sufijskom izričaju. Umjetnik Anoura ait Baouna, donio je to kroz trožičani bas i svojim glasom pokušao ispričati priču o historiji, tradiciji i ljepoti duhovnosti drevnog Maroka“-kazao je Benjamin Mušinović, direktor Narodnog univerziteta Konjic.

Umjetnik Anouar ait Baouna, uživao je, kaže, u večerašnjem koncertu u Konjicu. Drago mu je što je imao priliku upoznati konjičku publiku, ali i naš grad, odnosno BiH, u kojoj boravi prvi put sa svojom suprugom Eminom Džumhur, čiji su roditelji porijeklom iz Konjica.

održan koncert "taj mistični maroko"
Umjetnik Anuoar ait Baouna

„Bilo mi je zadovoljstvo doći u BiH, posebno u Konjic, gdje sam večeras nastupao. Ovo je moja prva posjeta i drago mi je što sam nastupao i pred porodicom moje supruge, koji su došli na koncert. Ljudi u Konjicu, Bosni, su jako prijatni i lijepo su me prihvatili“-kazao je ovaj marokanski muzičar, koji je po zanimanju i inžinjer poljoprivrede.

Zvanični program manifestacije „Večeri duhovne muzike/iskustva bh višeglasja“ počinje u ponedjeljak, 16.oktobra,  na Kamernoj sceni, u 19 sati, koncertom „Sejfullah&prijatelji“, a nastupit će hor „Sejfullah“ i braća Teofilović iz Beograda. Koncert će biti priređen uz podršku BH Telecom-a.

Manifestacija „Večeri duhovne muzike/iskustva bh višeglasja“ realizuje se uz podršku Grada Konjica i Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti u Sarajevu.

radiokonjic.ba

09.10.2023.

[email protected]

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima