7.5 C
Konjic
2 listopada, 2023

Drugi upravo čitaju

Održana 23. “Konjička sehara” koja je okupila oko hiljadu učesnika

„Konjička sehara“ ove godine je okupila oko 20 KUD-a iz BiH, Ukrajine, Mađarske, Palestine, Bugarske i Albanije

Sinoć je u Konjicu održan 23. Međunarodni festival folklornog stvaralaštva “Konjička sehara 2023”, kojim su otvoreni “Dani dijaspore” – Konjic u srcu BiH u okviru manifestacije “Konjičko ljeto”.

održana 23. "konjička sehara" koja je okupila oko hiljadu učesnika
Održana 23. "Konjička sehara" koja je okupila oko hiljadu učesnika

„Konjička sehara“ jedna je od najposjećenih manifestacija u našem gradu, a ove godine okupila je oko 20 KUD-a iz BiH, Ukrajine, Mađarske, Palestine, Bugarske i Albanije, sa više od hiljadu učesnika.

Nakon svečanog defilea učesnika ovogodišnje Konjičke sehare, zvaničan program je počeo na Partizanovom igralištu.

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić ponosan i sretan što ovakve i slične manifestacije poput “Konjičke sehare” okupljaju veliki broj ljudi u Konjicu, uputio je poruku svim Konjičanima: “Ne zaboravite svoj grad, ne zaboravite svoj Konjic. Konjička sehara je davno prevazišla granice kako BiH tako i regije. Sami učesnici su pokazatelj dobre organizacije, a konjička publika koja iz godine u godinu posjećuje u punom kapacitetu manifestaciju “Konjička sehara”, zavrijeđuje da kažemo da je ona manifestacija koja se može staviti u nivo sa Festivalom glumca BiH”.

održana 23. "konjička sehara" koja je okupila oko hiljadu učesnika
Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić

Brojna kulturno-umjetnička društva iz nekoliko bh.gradova nastupila su sinoć. Prvi put su nastupila društva iz Mađarske, Bugarske i Palestine.

Kako su poručili za radiokonjic.ba sviđa im se u Konjicu na Festivalu folklornog stvaralaštva, na kojem su sinoć pripremljenim koreografijama predstavljali zemlju iz koje dolaze. Poslušajte šta su nam kazali:

Izjave učesnika iz Bugarske i Palestine

 Nekoliko posljednjih godina učesnici “Konjičke sehare” su članovi KUD “Nakib Abdagić-Kiban” iz Donjeg Vakufa. Beganović Suana iz pomenutog KUD-a poručila je da joj se sviđa u Konjicu i da svake godine rado nastupa pred konjičkom publikom.

“Već duži niz godina smo učesnici ove manifestacije u Konjicu i jako sam sretna zbog toga. Ova manifestacija je i prilika da se pokažu bh. vrijednosti, odnosno naša tradicija. U Konjicu svakog novog nastupa, upoznam nove prijatelje iz drugih gradova, pa je ovo prilika i za stjecanje novog poznanstva i prijateljstva” poručila je Suana Beganović.

održana 23. "konjička sehara" koja je okupila oko hiljadu učesnika
Održana 23. "Konjička sehara" koja je okupila oko hiljadu učesnika

“Ja sam Asja Sprečić i dolazim iz folklornog ansambla “Panonija” iz Tuzle. Predstavili smo se sa našom tradicionalnom koreografijom – Tuzlanski mozaik, sa kojom smo prethodno nastupali na festivalama u Bugarskoj. Marljivo smo radili i trenirali kako bi se konjičkoj publici predstavili u najljepšem svjetlu.  Radujemo se svakom pozivu na ovakve festivale, a ovaj u Konjicu je definitvno jedan od najljepših i nama uvijek ostane u sjećanju” kazala je za radiokonjic.ba Asja, članica folklornog ansambla “Panonija” iz Tuzle.

održana 23. "konjička sehara" koja je okupila oko hiljadu učesnika
Održana 23. "Konjička sehara" koja je okupila oko hiljadu učesnika

Članovi KUD “Preporod” Konjic, stariji i mlađi ansambl, koji su vježbali nove koreografije sinoć su imali priliku da se predstave na manifestaciji. Posebno su sretni članovi mlađeg ansambla kojima je sinošnji nastup pred konjičkom publikom bila prilika da pokažu ono što su učili posljednjih godinu dana. Stariji su izvodili novu koreografiju “Igre iz Srednje Bosne”.

Amer Ćukas sekretar BZK “Preporod” Konjic zadovoljan je održanom manifestacijom koja iz godine u godinu broji sve veći broj grupa ali i posjetilaca.

“Sav trud kojeg smo uložili u samu organizaciju na kraju dana, kada nakon toliko priprema, program počne i kada vidite da sve dobro ide, budete sretni zbog tog uloženog truda.  Mnogo je grupa koji su svoje koreografije pripremali danima, da bi im mi omogućili da učestvuju na Konjičkoj sehari. Ja uvijek kažem da našu seharu čini publika, naši sugrađani koji su nam i ove godine dali ogromnu podršku” izjavio je sekretar BZK “Preporod” Konjic.

Konjička publika u velikom je broju sinoć došla da proprati nastupe kulturno-umjetničkih društava koji su za sve njih, na bini izvodili svoje koreografije.

radiokonjic.ba

[email protected]

Foto: radiokonjic.ba

04.08.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima