Drugi upravo čitaju

Mostarac Sanjin Hasanović pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli “Kadrija Delalić”

Pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli „Kadrija Delalić je Mostarac...

Udruženje antifašista Konjic 3. marta organizuje obilazak spomen-obilježja

Udruženje antifašista Konjic 41-45 i 92-95 povodom 3. marta,...

Igman pobijedio Široki Brijeg rezultatom 1:0

FK Igman je danas u okviru 21.kola WWin lige...

U Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli “Kadrija Delalić”

Danas je u Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli...

Održana Javna rasprava: Nacrt izmjene i dopune regulacionog plana „Donje Polje“

Primjedbe se mogu dostavljati 15 dana od dana održavanja javne rasprave

Održana je prva Javna rasprava na temu utvrđivanja Nacrta izmjene i dopune regulacionog plana „Donje Polje“. Nacrt su predstavili predstavnici IPSA Instituta iz Sarajeva koji su isti i izradili, a prisutni stanovnici Donjeg Polja su, osim ličnih interesa i pitanja koja se tiču njihove imovine, postavljali i pitanja koja su od značaja za širu zajednicu.

održana javna rasprava: nacrt izmjene i dopune regulacionog plana „donje polje“
Održana Javna rasprava: Nacrt izmjene i dopune regulacionog plana „Donje Polje“

Predstavnici IPSA Instituta iz Sarajeva predstavljajući Nacrt izmjena i dopuna regulacionog plana Donje Polje, poručili su kako se vodilo računa o prostoru za saobraćaj u mirovanju odnosno parking prostor, zatim prostor za djecu, odmor i rekreaciju, stambene komplekse, saobraćajnice i trotoare.

Kada je došlo vrijeme za pitanja i odgvovore, većina pitanja bila je zarad rješenja statusa vlastite imovine, ali bilo je i onih stanovnika Donjeg Polja koji su davali prijedloge o unaprjeđenju određenih rješenja za opće dobro. Tako se kao jedan od vodećih problema izdvojio problem parking prostora.

U ime nosioca pripreme ovog plana, prisutnima se obratila i Belma Sokolović iz Službe za prostorno uređenje građenje i obnovu Grada Konjica i poručila:

 “Generalno, najveći problem u našem gradu predstavlja upravo parking, tj. saobraćaj u mirovanju. Pokušavali smo da kroz ovaj prostorno – planski akt, na najbolji mogući način iskoristimo prostor koji nam je trenutno na raspolaganju. Kroz gradnju dvije podzemne garaže, definisan je parking prostor. Sada je to kombinovano odnosno, parking prostor i igralište. Potrudili smo se da svojim idejama iz prostronog uređenja damo prijedlog da se na tom mjestu napravi dvoetažna garaža sa ulazom i sa gornje i sa donje strane od ukupno 92 mjesta.”

održana javna rasprava: nacrt izmjene i dopune regulacionog plana „donje polje“
Belma Sokolović, Služba za prostorno uređenje građenje i obnovu

Jedan od prisutnih stanovnika predložio je, a kako bi se dobio dodatni prostor za djecu, da se na jednom dijelu ranije pomenute dvoetažne garaže sa ukupno 92 parking mjesta, izgradi prostor za igralište, poput igrališta za košarku ili basket, na što je gđa Sokolović poručila:

                “Postoji mogućnost da se gornji plato definiše polovičnom namjenom. Dakle, jedan dio bismo odvojili za košarkaško igralište, što je bio jedan od prijedloga, a ostatak bi bila parking mjesta.”

Ono što je trenutnim Nacrtom predviđeno jeste gradnja dječijeg igrališta na zapadnom dijelu, ispod kojeg bi bila garaža, a uz igralište je planiran i park, prostor za rekreaciju, te pozornica .

 “Na području Donjeg Polja – zapad, predviđena je zelena oaza sa dječijim igralištem ali i sa pozornicom za razne manifestacije. Smatramo da bi ta zelena oaza upotpunila kompletan jedan prostor u ovom dijelu naselja. Voljeli bismo kada bi se naši sugrađani izjasnili da li im je to potrebno ili ne, a to imaju priliku učiniti narednih 15 dana.”

održana javna rasprava: nacrt izmjene i dopune regulacionog plana „donje polje“
Održana Javna rasprava: Nacrt izmjene i dopune regulacionog plana „Donje Polje“

Sljedeći komentar prisutnih odnosio se na problem sa trotoarima. Naime, trenutno je skoro onemogućen prolaz osobama koje se teško kreću, ili koje se kreću uz pomoć pomagala ili invalidskih kolica, budući da su na postojećim trotoarima parkirana vozila, ili su preuski, a nacrtom nisu primjetili značajna poboljšanja. O tome gđa Sokolović kaže:

 “Gdje god da je bilo moguće izvesti trotoar, tj.pješačku stazu i najminimalnije širine, a koja kao takva naravno i ne zadovoljava uslove za kretanje pješaka, oni iz Instituta su iskoristili svaku mogućnost da se obezbijedi što nesmetaniji prolaz za pješake. Gdje je god bilo moguće i predviđeno je, a gdje nije bilo uslova, zaista nismo bili u mogućnosti, jer mnogi objekti su već izgrađeni na samoj saobraćajnici. Svjedoci smo i da su saobraćajnice u tom dijelu uske pa na nekim dijelovima ne možemo raditi na proširenju trotoara i time ulaziti u saobraćajnicu.”

Na javnoj raspravi je upućen i prijedlog da se pokuša napraviti neka spona između Donjeg Polja i saobraćajnice koja spaja Musalu i naselje Puhale, a kako bi mnogobrojna djeca koja idu u Drugu osnovnu školu lakše došla na saobraćajnicu iznad Donjeg Polja.

 “To je bio zaista prijedlog na mjestu. Međutim, mislim da zbog vlasničke strukture i zbog same denivelacije terena to nije moguće izvesti. Biće u pismenoj formi primjedba, pa ćemo pokušati razmotriti i pronaći adekvatno rješenje.”

održana javna rasprava: nacrt izmjene i dopune regulacionog plana „donje polje“
Održana Javna rasprava: Nacrt izmjene i dopune regulacionog plana „Donje Polje“

Pred kraj rasprave spomenut je i problem oborinskih voda koji se javio nakon izgradnje mosta prema Orašju. Nekoliko stanovnika Donjeg Polja ima problem sa plavljenjem prizemnih objekata a kako je poručeno iz nadležne službe, to bi se moglo riješiti ukoliko sve bude teklo po planu.

 “Izgradnjom mosta se desila denvilencija u prostoru partera ispred pojedinih poslovnih objekata pa nam te niže kote predstavljaju problem za oborinske vode. Usvajanjem ovog prostorno –planskog akta, potrudit ćemo se da izgradnjom parking prostora, koji je predviđen na tom dijelu, definišemo i taj problem, odnosno izvedemo pravo rješenje kako bi se te oborinske vode  preusmjerile u odvode, a onda šahtove i rešetke redovno i održavati.”

Prijedloge, primjedbe, komentare i pitanja, u vezi Nacrta izmjena i dopuna regulacionog plana „Donje Polje“možete uputiti pismenim putem Službi za prostorno uređenje, građenje i obnovu Grada Konjica i predati na protokol Gradske uprave, najkasnije 15 dana od dana održavanja javne rasprave, odnosno od 18.maja 2023.godine.

https://www.konjic.ba/ba/projekti/regulacioni-planovi.html

radiokonjic.ba

amra@radiokonjic.ba

18.05.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima