back to top
27.3 C
Konjic
25 Jula, 2024

Održana redovna izvještajna Skupština Udruženja penzionera/umirovljenika Konjic

Danas je u prostorijama Udruženja penzionera/umirovljenika Grada Konjica, održana redovna izvještajna godišnja Skupština ovog Udruženja, a na dnevnom redu je bilo devet tačaka.

1. Izbor radnih tijela

2. Izvještaj verifikacione komisije

 3. Izvještaj Nadzornog odbora o izvršenoj kontorili materijalno finansijskog poslovanja u Udruženju za 2023.godinu

 4. Izvještaj o radu Upravnog odbora za 2023.godinu

 5. Izvještaj o finansijskom poslovanju za 2023. godinu

 6. Donošenje Odluke o usvajanju Završnog računa za 2023.godinu

 7. Finansijski plan za 2024. godinu,

8. Program rada za 2024 godinu

9. Razno

Skupština je, kako je, kazao predsjednik Skupštine Sead Ribić, protekla u najboljem redu, sa mnogo konstruktivnih prijedloga, ideja i diskusija, a najviše pažnje izazvale su 4. i 8. tačka dnevnog reda.

„Izvještaj o radu za 2023. godinu i Plan rada za 2024. godinu, dvije su tačke dnevnog reda o kojima se danas najviše diskutovalo. Možemo konstatovati da je u 2023. godini Udruženje uspješno poslovalo i da je ovo najbolja godina za nas, otkako Udruženje egzistira u Konjicu. Iz diskusija je bilo očito da su rezultati koje je Udruženje postiglo, najbolji dosad“

Kada je u pitanju program rada za 2024. godinu, Ribić kaže da su u protekla 3 mjeseca ove godine mnoge aktivnosti već realizovane, te naglašava da je novi Statut Udruženja usvojen u decembru prošle godine.

„Imali smo dvije velike aktivnosti. Prva je, kako mi to kažemo, upis drva. Naše Udruženje je sklopilo ugovor sa Šumarstvom „Prenj“ Konjic o isporuci drva za 2024. godinu. Drva se isporučuju penzionerima na rate. Pošto je akcija otvorena do 31.marta, možemo reći da je trenutno 150 naših članova apliciralo. Druga aktivnost koju smo vodili tiče se besplatnog banjskog  liječenja. Ove godine naših 11 članova će, na bazi kriterija koji su popisani,  ići besplatno u Fojnicu. Dakle, propisano je  koje uslove naš član treba ispuniti. Ova aktivnost koja je iziskivala mnogo rada, je završena. Na današnjoj sjednici smo jednoglasno usvojili planove rada i zvještaje, moram konstatovati da je samo jedan član od članova Skupštine bio, opravdano odsutan, što svjedoči o njihovoj zainteresovnosti i želji da daju svoj doprinos“ – zaključio je Sead Ribić, predsjednik Skupštine.

održana redovna izvještajna skupština udruženja penzionera/umirovljenika konjic
Održana redovna izvještajna Skupština Udruženja penzionera/umirovljenika Konjic

U tekućoj godini Udruženje planira nastaviti svoje redovne aktivnosti poput uručivanja poklon paketa, isplate posmrtnina, pomoći i obilazaka onih kojima je pomoć potrebna, te organizacije izleta koji uvijek bude interes mnogih članova Udruženja, ali često budu i povod za učlanjenje.

Sa predsjednikom Upravnog odbora Udruženja, Edom Hajdukom razgovarali smo o  finansijskom planu za 2024. godinu, te o usvojenoj  Odluci prema kojoj će minimalna članarina iznosti 2 KM, uz mogućnost povratka na 1 KM.

“Što se tiče finansijskog plana za 2024. godinu, on je uobičajen, međutim neke stavke ne možemo precizno odrediti.To se prije svega odnosi na pisanje drva. M smo predvidjeli ove godine da je ta cifra 120 hiljada KM, a kolika će ona tačno biti ne znamo jer još je par dana ostalo do okončanja upisa za ogrjev.  Sve ostalo je u nekim okvirima iz dosadašnjeg iskustva“ kazao je Hajduk, te za radiokonjic.ba pojasnio Odluku o iznosu minimalne članarine „Mi smo na Upravnom odboru razmišljali o ovoj situaciji, a ponukala nas je činjenica da naši članovi koji plaćaju 1 KM kada im dostavimo poklon bon ili paket u vrijednosti od 15 KM, kada su  npr. u bolnici, kažu da im je to malo. Mi smo svjesni toga. Član koji plaća 2 KM, dobije 30 KM, onaj koji plaća 3 KM, dobije i više. Iz tog razloga smo željeli da se sa 1 KM pređe na barem 2.”

Na skupštini je bilo riječi o  Centru za zdravo starenje, koji ne postoji u Konjicu, a čije usluge bi koristili  neki od penzionera. Govorilo se i o potrebi za predavanjima u oblasti zdravlja i poboljšanju socijalnog statusa penzionera, kao jedne od najranjivijh skupina u bh. društvu.

Iz Udruženja je istaknuto da je Skupština u novom sastavu djelovala konstruktivno, te da su izneseni novi prijedlozi i ideje.

radiokonjic.ba

27.03.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]