7.5 C
Konjic
2 listopada, 2023

Drugi upravo čitaju

Održana “Večer bećarca i gange” u Parsovićima

Sinoć je Udruženje  SIN “Neretvica” u Parsovićima organizovalo  “Večer bećarca i gange” Neretvica 2023.  

Koordinator manifestacije Ibrahim Turak je izjavio da je manifestacija “Večer gange i bećarca” povod za lijepo druženje.

“Na naše zadovoljstvo možemo reći da je sve proteklo lijepo, s obzirom da smo jučer do nekih doba imali jake pljuskove i kiše što je bilo malo zabrinjavajuće i što nas je navelo na razmišljanje, da li ćemo moći organizovati manifestaciju.   Ali, na sreću vrijeme se stabilizovalo, neki koji su bili najvoljniji ipak su došli. Lijepo smo se družili, igrali smo i pjevali, bilo je svega onoga što je uobičajno na ovoj našoj manifestaciji”, naveo je Turak.

održana “večer bećarca i gange” u parsovićima
Održana “Večer bećarca i gange” u Parsovićima

Na manifestaciji je učestvovalo osam narodnih izvornih grupa.

“Imali smo manje grupa nego što je uobičajno, od najavljenih jedanaest grupa, tri su odustale, tako da je nastupilo osam narodnih izvornih grupa. Bili su nam izvođači sa Bjelašnice i Vrdolja, grupe Krušćica, Studenčica, Bolobani, Idbar, Udruženje žena “Most” iz Jablanice, Gradac. Ono što je praksa kod nas pjevali smo bećarac, pjevali smo gangu, imali smo tri izvođača sevdalinke, imali smo dobar orkestar iz Jablanice. Narod je uzeo učešće i sam se proveselio igrajući kolo”, kazao je Turak.

održana “večer bećarca i gange” u parsovićima
Održana “Večer bećarca i gange” u Parsovićima

Udruženje SIN “Neretvica” svojim djelovanjem pokušava bećarac i gangu približiti svim generacijama i dati im priliku da sačuvaju od zaborava ovu vrstu pjesme, naveli su organizatori.

„Večer bećarca i gange“ organizuje se od 2007.godine.

radiokonjic.ba

Foto: FB grupa Buturović – Polje

07.08.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima