back to top

Drugi upravo čitaju

Konjic: U toku deminiranje na lokalitetu Šumine u blizini Drecelja

Generalna skupština UN-a objavila je 8. decembra 2005. godine...

Radio Konjic danas slavi 32 godine rada

Na današnji datum, 4. april 1992. godine, Konjičane i...

U toku izrada vodovodne mreže u MZ Džepi

U toku je izrada vodovodne mreže u mjesnoj zajednici...

UŽ “Nera“: Održano predavanje o položaju Romkinja u BiH

Na današnjoj radionici naziva “Kreiranje sigurnih prostora za marginalizirane...

Premijerka HNK-a Buhač i zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK-a Tomislav Martinović posjetili Konjic

Danas su premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač i zamjenik...

Oko sto tisuća građana nasjelo je na golemu prijevaru

Oko 100.000 građana Srbije oštećeno je u piramidalnoj prevari kineske kompanije Kangaroo treasure, čiji su predstavnici posle šest meseci nestali sa lica zemlje zajedno sa novcem, piše Nova.rs.

Prema proceni oštećenih, svaki od njih je na gubitku od najmanje nekoliko desetina hiljada pa do nekoliko miliona dinara. Neki su se, verujući u laku zaradu na internetu, zadužili, ostali u velikim dugovima u bankama i bez prihoda, piše Nova.rs.

Kako je izgledala prevara?

Početkom aprila u Agenciji za privredne registre registrovana je kompanija kineskog vlasnika Kangaroo treasure doo sa 100 dinara akcijskog kapitala. Kompanija je ubrzo počela da se oglašava kao platforma za legalno poslovanje na Internetu.

– Članovi koji su odlučili da rade na ovoj platformi morali su da uplate minimalni depozit od 2.000 dinara na račun kompanije, koji bi nakon uplate bio uplaćen na račun korisnika na platformi, i uz to su se obavljali novčani zadaci poput pisanja recenzije. za pojedinačne proizvode na Amazonu, Alibaba, AliExpress, koji su loše ocijenjeni, kako bi im podigli ocjenu. Zauzvrat bismo dobili 0,1 posto od iznosa koji smo platili. Što smo više novca imali na platformi, više smo novca dobijali od zadataka – kaže Aleksandar Ivanović, jedan od oštećenih.

Sva komunikacija sa nadređenima išla je preko Telegrama, gdje je grupa koja se uključila u rad ove platforme svakodnevno rasla.

Poslovanje je funkcionisalo po piramidalnom sistemu zarade. Međutim, nakon tri meseca, članovi su obavešteni da je “na račun kompanije stiglo 200 miliona dinara, što je limit”, kao i da se otvara nova firma Sassilo group doo, koja je takođe registrovana. Prema riječima članova, platforma je ispravno funkcionisala do kraja avgusta.

Obavijestili su članove da ih je upala porezna inspekcija i da moraju platiti porez na uplate. Tako su ih nagovorili da izvrše još plaćanja uz obećanje povrata nakon izmirenja duga. Ubrzo su shvatili da novca nema, iako su neki uzimali kredite koje bi otplaćivali na nekoliko godina.

Slučaj je prijavljen, ali još nisu dobili odgovor, rekao je Ivanović za Nova.rs.

Na Dnevni.ba prvo se pojavio post Sto hiljada građana nasjelo na ogromnu prevaru.

dnevni.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima