23.3 C
Konjic
8 lipnja, 2023

Drugi upravo čitaju

Preminuo ugledni primarijus doktor Džajić Mirsad

Komemoracija će biti održana 18.maja u 14 sati u...

Program Manifestacije Dani Grada Konjica 2023

01.juni – 02.juli 2023. Danas je prezentovan program obilježavanja 16.juna...

Planska isključenja električne energije za 12.juni 2023.

Kupci sa trafo područja Kolonija I od 9 do...

Konjic: Klis i Čelik remizirali 1:1 u prvoj utakmici doigravanja

Danas je na Gradskom stadionu u Konjicu odigrana prva...

Konjic: FK Klis danas igra prvu utakmicu doigravanja za plasman u Prvu ligu FBiH

Klis i Čelik Zenica igraju na Gradskom stadionu Konjic...

Husref Musemić dogovorio saradnju sa FK Igman Konjic i naredne sezone

Husref Musemić će i naredne sezone biti šef stručnog...

Opasna nikotinska sredstva među školarcima u Konjicu?

Oglasi

Znate li šta je “Snus”?

Ukoliko biste pitali tinejdžere i školarce iz vaše porodice i okruženja “Šta je Snus?” vjerovatno bi vam objasnili jer veliki broj školaraca sa kojima smo razgovarali znaju šta je “Snus”, te su potvrdili ili da znaju nekoga ko konzumira “Snus”, ili su i sami isprobavali ovaj proizvod. Koliko je dostupan i opasan pokazuje i podatak da je zbog konzumacije “Snusa” reagirala i hitna medicinska pomoć.

Opasna nikotinska sredstva među školarcima u Konjicu?
Proizvod koji može izazvati brojne zdravstvene komplikacije

“Snus” je proizvod opasan po zdravlje, sa koncentrovanim nikotinom, i sve je popularniji među školarcima poručila je za Radio Konjic voditeljica Službe za promociju zdravlja i edukaciju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, Aida Ramić-Čatak.

Opasna nikotinska sredstva među školarcima u Konjicu?
Aida Ramić-Čatak, Zavod za javno zdravstvo FBiH, foto: ZZJZ FBiH

“To je jedan oblik bezdimnog duhanskog proizvoda u obliku praha koji nastaje usitnjavanjem listova duhana. Osim nikotina sadrži i druge sastojke koji mijenjaju ukus i miris sadržaja. Ovaj  proizvod se u organizam unosi ušmrkavanjem, nazalno putem sluzokože nosne šupljine, ali i putem sluzokože usne šupljine tako što se sadržaj stavi između obraza i desni, ” poručila je Aida Ramić-Čatak iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Opasna nikotinska sredstva među školarcima u Konjicu?
Snus koji kruži među školarcima u Konjicu

“Snus” se može  kupiti, kao i cigarete, na većini trafika i benzinskih pumpi za manje od 10 maraka, a na pakovanju je između ostalog napisano da se radi o bezduhanskom proizvodu, sa sadržajem nikotina od  9 mg. Navedeno je i da izaziva ovisnost te da se ne preporučuje za korištenje osobama mlađim od 18 godina. U kupljenoj kutiji su paketići sa bijelim prahom koji se stavljaju u usta ili se sadržaj ušmrkava, a opasnosti koje nosi sa sobom su brojne, pojasnila je voditeljica Službe za promociju zdravlja i edukaciju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, Aida Ramić-Čatak.

“Potvrđeno je da “Snus” može izazvati brojne zdravstvene komplikacije  koje se mogu javiti i na mjestima gdje se “Snus” unosi. Ukoliko se unosi u organizam ušmrkavanjem ili stavljanjem u usnu šupljinu između obraza i desni, dolazi do oštećenja sluzokože na mjestu primjene, te se razvijaju i razne infekcije sluzokože, jezika, usne šupljine, grla, nosne šupljine, krvarenja iz usta i nosa, pa čak dovodi i do prekanceroznih stanja. Može izazvati i trajni gubitak zuba, ubrzava puls te ugrožava funkcije vitalnih organa. Osim tog fizičkog dijela i promjena, usljed intenzivnog korištenja zabilježena su i stanja slična euforiji, problem sa snom, i ostale reakcije koje su veoma slične onima koje prepoznajemo kod osoba koje konzumiraju heroin ili kokain jer pojedini sastojci unutar ovog bezdimnog proizvoda slični su psihotropnim suspstancama koje sadrži heroin ili kokain”, poručila je Aida Ramić-Čatak iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Opasna nikotinska sredstva među školarcima u Konjicu?
Nikotinski proizvod koji koriste ušmrkavanjem ili stavljanjem paketića između obraza i desni

Kako su za Radio Konjic poručili iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, “Snus” je zabranjen u svim državama članicama Evropske unije, osim u Švedskoj gde je i nastao.

radiokonjic.ba

18.10.2022.

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

+387 36 726 267

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Oglasi

Oglasi

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima