back to top

Drugi upravo čitaju

4. muslimanska slavna brigada obilježila 30.godišnjicu formiranja  

Danas je obilježena 30. godišnjica od formiranja Četvrte muslimanske...

Konjic: U toku deminiranje na lokalitetu Šumine u blizini Drecelja

Generalna skupština UN-a objavila je 8. decembra 2005. godine...

Radio Konjic danas slavi 32 godine rada

Na današnji datum, 4. april 1992. godine, Konjičane i...

U toku izrada vodovodne mreže u MZ Džepi

U toku je izrada vodovodne mreže u mjesnoj zajednici...

UŽ “Nera“: Održano predavanje o položaju Romkinja u BiH

Na današnjoj radionici naziva “Kreiranje sigurnih prostora za marginalizirane...

Opasna nikotinska sredstva među školarcima u Konjicu?

Znate li šta je “Snus”?

Ukoliko biste pitali tinejdžere i školarce iz vaše porodice i okruženja “Šta je Snus?” vjerovatno bi vam objasnili jer veliki broj školaraca sa kojima smo razgovarali znaju šta je “Snus”, te su potvrdili ili da znaju nekoga ko konzumira “Snus”, ili su i sami isprobavali ovaj proizvod. Koliko je dostupan i opasan pokazuje i podatak da je zbog konzumacije “Snusa” reagirala i hitna medicinska pomoć.

opasna nikotinska sredstva među školarcima u konjicu?
Proizvod koji može izazvati brojne zdravstvene komplikacije

“Snus” je proizvod opasan po zdravlje, sa koncentrovanim nikotinom, i sve je popularniji među školarcima poručila je za Radio Konjic voditeljica Službe za promociju zdravlja i edukaciju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, Aida Ramić-Čatak.

opasna nikotinska sredstva među školarcima u konjicu?
Aida Ramić-Čatak, Zavod za javno zdravstvo FBiH, foto: ZZJZ FBiH

“To je jedan oblik bezdimnog duhanskog proizvoda u obliku praha koji nastaje usitnjavanjem listova duhana. Osim nikotina sadrži i druge sastojke koji mijenjaju ukus i miris sadržaja. Ovaj  proizvod se u organizam unosi ušmrkavanjem, nazalno putem sluzokože nosne šupljine, ali i putem sluzokože usne šupljine tako što se sadržaj stavi između obraza i desni, ” poručila je Aida Ramić-Čatak iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

opasna nikotinska sredstva među školarcima u konjicu?
Snus koji kruži među školarcima u Konjicu

“Snus” se može  kupiti, kao i cigarete, na većini trafika i benzinskih pumpi za manje od 10 maraka, a na pakovanju je između ostalog napisano da se radi o bezduhanskom proizvodu, sa sadržajem nikotina od  9 mg. Navedeno je i da izaziva ovisnost te da se ne preporučuje za korištenje osobama mlađim od 18 godina. U kupljenoj kutiji su paketići sa bijelim prahom koji se stavljaju u usta ili se sadržaj ušmrkava, a opasnosti koje nosi sa sobom su brojne, pojasnila je voditeljica Službe za promociju zdravlja i edukaciju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, Aida Ramić-Čatak.

“Potvrđeno je da “Snus” može izazvati brojne zdravstvene komplikacije  koje se mogu javiti i na mjestima gdje se “Snus” unosi. Ukoliko se unosi u organizam ušmrkavanjem ili stavljanjem u usnu šupljinu između obraza i desni, dolazi do oštećenja sluzokože na mjestu primjene, te se razvijaju i razne infekcije sluzokože, jezika, usne šupljine, grla, nosne šupljine, krvarenja iz usta i nosa, pa čak dovodi i do prekanceroznih stanja. Može izazvati i trajni gubitak zuba, ubrzava puls te ugrožava funkcije vitalnih organa. Osim tog fizičkog dijela i promjena, usljed intenzivnog korištenja zabilježena su i stanja slična euforiji, problem sa snom, i ostale reakcije koje su veoma slične onima koje prepoznajemo kod osoba koje konzumiraju heroin ili kokain jer pojedini sastojci unutar ovog bezdimnog proizvoda slični su psihotropnim suspstancama koje sadrži heroin ili kokain”, poručila je Aida Ramić-Čatak iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

opasna nikotinska sredstva među školarcima u konjicu?
Nikotinski proizvod koji koriste ušmrkavanjem ili stavljanjem paketića između obraza i desni

Kako su za Radio Konjic poručili iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, “Snus” je zabranjen u svim državama članicama Evropske unije, osim u Švedskoj gde je i nastao.

radiokonjic.ba

18.10.2022.

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

rtvka@bih.net.ba

amra@radiokonjic.ba

+387 36 726 267

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima