Drugi upravo čitaju

Mostarac Sanjin Hasanović pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli “Kadrija Delalić”

Pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli „Kadrija Delalić" je Mostarac...

Udruženje antifašista Konjic 3. marta organizuje obilazak spomen-obilježja

Udruženje antifašista Konjic 41-45 i 92-95 povodom 3. marta,...

Igman pobijedio Široki Brijeg rezultatom 1:0

FK Igman je danas u okviru 21.kola WWin lige...

U Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli “Kadrija Delalić”

Danas je u Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli...

Općinski sud Konjic: U 2022.godini zabilježen 51 razvod braka

Općinski sud u Konjicu nadležan je i za procedure koje se odnose na razvod braka za građane koji imaju prebivalište na području Konjica, Jablanice i Prozor-Rame. U 2022.godini razveo se 51 par, što je u odnosu na 2021.godinu, kada je bilo 39 razvoda, više za 12 parova koji su se odlučili na prekid bračne zajednice.

“U protekloj 2022.godini ukupno je pokrenuto 46 postupaka za razvod braka, dok je u 2021.godini bilo 40 zahtjeva. Iz 2021.godine je preuzeto 18 neriješenih predmeta, tako da je do kraja 2022.godine završen 51 predmet, a preostalih 13 predmeta je preneseno u 2023.godinu i jedan dio je već riješen u januaru i februaru. Sud je nadležan za tri općine: Konjic, Jablanicu i Prozor-Ramu, a 90% razvoda se odnosi na Konjic”-navela je sutkinja Brkan.

Brojni su razlozi koji dovode do razvoda braka, od neslaganja i različitih karaktera, kockanja, alkoholizma, bračnih prevara i sl. Razvode su uglavnom mlađi bračni partneri, ali ima i parova koji se na ovaj korak odlučuju i nakon dugogodišnjeg bračnog staža.

“Bračni partneri se sada lakše odlučuju na razvod braka, nego što je to bio slučaj prije 10-ak godina. Većinom se razvode mlađi partneri, ali ima osoba svih starosnih doba, čak se ljudi i u nekim poznim godinama odlučuju na razvod, mada je to manji broj slučajeva. Uglavnom, prosjek godine je oko 30, tj.mlađi bračni parovi od 20 do 30 godina”-istaknula je sutkinja Općinskog suda u Konjicu.

Postoje dva načina razvoda braka, a to su zahtjev za sporazumni razvod braka, kada su oba partnera saglasna da se sporazumno razvedu, a ukoliko to nije slučaj, onda jedan od partneram podnosi tužbu. U tom slučaju cijeli postupak traje oko pola godine. Kada dođe do razvoda braka i ukoliko partneri imaju i djecu, zakonom je predviđeno plaćanje alimentacije.

“Visina alimentacije se određuje pojedinačno za svaki slučaj i zavisi prevenstveno od primanja oba roditelja. Utvrđuju se okolnosti u kojima žive roditelji, da li imaju riješeno stambeno pitanje, kao i neke dodatne obaveze izdržavanja. Ima i odluka Ministarstva za socijalna pitanja koja se objavljuje u martu svake godine, gdje se utvrđuju prosječna primanja osobe koja traži izdržavanje i kreće se u visini 30% od prosječne neto platu, a to je za ovu godinu 298 KM. To je iznos koji je polazna osnova za određivanje alimentacije. Ako roditelj ima veća primanja, alimentacija će biti veća odnosno manja, ako su primanja manja. Također, jako je bitan i uzrast djeteta, zatim da li je dijete na školovanju, jer ako je dijete od godinu dana, njegove potrebe su manje u odnosu na dijete koje ima 15 godina”-pojasnila je sutkinja Općinskog suda u Konjicu Senada Brkan.

radiokonjic.ba

23.02.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima