18.5 C
Konjic
10 lipnja, 2023

Drugi upravo čitaju

Maida Biber je učenica generacije Srednje škole Konjic u školskoj 2022./2023.godini

Titula učenice generacije Gimnazije pripala je Lamiji Dženetić, dok...

MIZ Konjic: Proučena ikrar dova za hadžije

Danas je u Gradskoj džamiji Konjic proučena ikrar dova...

MZ Bradina bogatija za sedam novih traktora

Poljoprivredni proizvođači sa područja MZ Bradina, kupili su sedam...

Grad Konjic: Obavještenje za maturante

Obavještavaju se svi maturanti Grada Konjica, odnosno učenici završnih...

Sarajevski učenici u posjeti Konjicu

Učenici Srednje elektrotehničke škole iz Sarajeva posjetili su Konjic....

U Konjicu večeras svečano otvoren 13. KUP Jadransko-podunavskih zemalja u mušičarenju (Fly fishing) 2023

13. KUP Jadransko-podunavskih zemalja u mušičarenju održava se od...

Općinski sud Konjic: U 2022.godini zabilježen 51 razvod braka

Oglasi

Općinski sud u Konjicu nadležan je i za procedure koje se odnose na razvod braka za građane koji imaju prebivalište na području Konjica, Jablanice i Prozor-Rame. U 2022.godini razveo se 51 par, što je u odnosu na 2021.godinu, kada je bilo 39 razvoda, više za 12 parova koji su se odlučili na prekid bračne zajednice.

“U protekloj 2022.godini ukupno je pokrenuto 46 postupaka za razvod braka, dok je u 2021.godini bilo 40 zahtjeva. Iz 2021.godine je preuzeto 18 neriješenih predmeta, tako da je do kraja 2022.godine završen 51 predmet, a preostalih 13 predmeta je preneseno u 2023.godinu i jedan dio je već riješen u januaru i februaru. Sud je nadležan za tri općine: Konjic, Jablanicu i Prozor-Ramu, a 90% razvoda se odnosi na Konjic”-navela je sutkinja Brkan.

Brojni su razlozi koji dovode do razvoda braka, od neslaganja i različitih karaktera, kockanja, alkoholizma, bračnih prevara i sl. Razvode su uglavnom mlađi bračni partneri, ali ima i parova koji se na ovaj korak odlučuju i nakon dugogodišnjeg bračnog staža.

“Bračni partneri se sada lakše odlučuju na razvod braka, nego što je to bio slučaj prije 10-ak godina. Većinom se razvode mlađi partneri, ali ima osoba svih starosnih doba, čak se ljudi i u nekim poznim godinama odlučuju na razvod, mada je to manji broj slučajeva. Uglavnom, prosjek godine je oko 30, tj.mlađi bračni parovi od 20 do 30 godina”-istaknula je sutkinja Općinskog suda u Konjicu.

Postoje dva načina razvoda braka, a to su zahtjev za sporazumni razvod braka, kada su oba partnera saglasna da se sporazumno razvedu, a ukoliko to nije slučaj, onda jedan od partneram podnosi tužbu. U tom slučaju cijeli postupak traje oko pola godine. Kada dođe do razvoda braka i ukoliko partneri imaju i djecu, zakonom je predviđeno plaćanje alimentacije.

“Visina alimentacije se određuje pojedinačno za svaki slučaj i zavisi prevenstveno od primanja oba roditelja. Utvrđuju se okolnosti u kojima žive roditelji, da li imaju riješeno stambeno pitanje, kao i neke dodatne obaveze izdržavanja. Ima i odluka Ministarstva za socijalna pitanja koja se objavljuje u martu svake godine, gdje se utvrđuju prosječna primanja osobe koja traži izdržavanje i kreće se u visini 30% od prosječne neto platu, a to je za ovu godinu 298 KM. To je iznos koji je polazna osnova za određivanje alimentacije. Ako roditelj ima veća primanja, alimentacija će biti veća odnosno manja, ako su primanja manja. Također, jako je bitan i uzrast djeteta, zatim da li je dijete na školovanju, jer ako je dijete od godinu dana, njegove potrebe su manje u odnosu na dijete koje ima 15 godina”-pojasnila je sutkinja Općinskog suda u Konjicu Senada Brkan.

radiokonjic.ba

23.02.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Oglasi

Oglasi

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima