back to top
23.3 C
Konjic
18 Maja, 2024

Općinski sud u Konjicu: Povećan broj predmeta iz oblasti Zakona o zaštiti od nasilja u porodici

U Općinskom sudu u Konjicu povećan je broj predmeta iz oblasti Zakona o zaštiti od nasilja u porodici FBiH. Međutim, čest je slučaj da stranka koja podnese zahtjev za zaštitu, isti nakon par dana povuče, izjavila je za radiokonjic.ba predsjednica Općinskog suda Konjic Katarina Drmać.

“Nije zanemarivo da u posljednje vrijeme dolazi sve veći broj predmeta iz oblasti Zakona o zaštiti od nasilja. To je primarno veliki problem ne samo ovoga suda, pretpostavljam i drugih sudova na području Federacije BiH. Svjedoci smo šta se dešava u posljednje vrijeme i pretpostavljam da je to dobrim dijelom u javnosti i potaklo mogućnost, odnosno slobodu, da se stranke sve više javljaju sa takvim zahtjevima. To podržavam i treba reagirati pravovremeno, a ne nakon izvjesnog vremena, kao što se dešava u većini slučajeva” – izjavila je predsjednica Drmać, dodavši da stranke često povuku zahtjev.

“Stranka podnese zahtjev za zaštitu, a nakon par dana ona povuče taj zahtjev. Dakle, u javnosti je nešto drugo “procurilo”, nešto se drugo čulo. Možda postoji strah od reakcije druge strane od strane osobe koja podnosi takve zahtjeve, tako da je jako teško raditi po takvim predmetima, u takvim uslovima. Ja apeliram ko god osjeća bilo kakvu potrebu za zaštitom neka se javi i predstavnicima policije i predstavnicima suda u krajnjem slučaju ako bilo šta treba, tako da se to treba sprečavati u korijenu” – riječi su predsjednice Općinskog suda u Konjicu.  

općinski sud u konjicu: povećan broj predmeta iz oblasti zakona o zaštiti od nasilja u porodici
Predsjednica Općinskog suda u Konjicu Katarina Drmać

“Što se tiče ostalih predmeta ne mogu razdvojiti nešto posebno, u konačnici svaki predmet je priča za sebe. Radimo kako nam predmeti dolaze, poprilično smo ažurni u tome. Nije prevelik priliv predmeta u sudu, ali se pokušava naći način da se predmeti završavaju kako i dolaze, što mislim da je u konačnici cilj svake institucije” – navela je predsjednica Općinskog suda u Konjicu Katarina Drmać.

Općinski sud u Konjicu mjesno je nadležan za područje Grada Konjic, te općina Jablanica i Prozor-Rama.

amila@radiokonjic.ba

20.11.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima