Drugi upravo čitaju

Sutra počinje šahovski turnir “Konjic Open 2024”

Šahovski klub „Igman“ Konjic organizator je 13.međunarodnog rejting šahovskog...

Konjic: Danas svečano otvorena dva obnovljena školska igrališta

Danas su okviru programa obilježavanja predstojećeg državnog praznika,  1....

Promovisana 17. generacija mlađih inspektora MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona

U Agenciji za usavršavanje i stručno školovanje kadrova jučer...

Mladi Konjica podizanjem zastave na Vrtaljici poslali snažnu poruku mira, zajedništva i tolerancije

Podizanjem prve zastave međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine...

Konjic: Održana info-sesija na kojoj je predstavljen projekat “Diaspora Invest”

U Sali Gradskog vijeća danas je organizovana info-sesija USAID-ovog...

OSR Konjic: Uginuće šarana na Boračkom jezeru

Ribočuvarska služba Organizacije sportskih ribolovaca Konjic je u proteklim danima na Boračkom jezeru zabilježila uginuće riba šarana, te je, kako su obavijesti na svojoj facebook stranici, postupila i obilazila jezero nakon niza prijava koje su zaprimili od strane sportskih ribolovaca i stanovnika Boračkog jezera.

O slučaju uginuća riba šarana na Boračkom jezeru su obavijestili Kantonalnu poljoprivrednu inspekciju HNK-a i Veterinarski fakultet UNSA, te su postupili u skladu sa njihovim uputama. Veterinarskom fakultetu UNSA su dostavili 3 (tri) primjerka prikupljenih uginulih šarana sa Boračkog jezera na analizu, odnosno utvrđivanje razloga uginuća.

Danas su od Veterinarskog fakulteta UNSA zaprimili nalaz od izvršenih analiza i, nažalost, ista je potvrdila njihove sumnje, odnosno prisustvo Carp edema virusa (CEV) koji kod riba šarana izaziva tzv. bolest spavanja od koje šarani oboljevaju i ugibaju.

Iz Organizacije sportskih ribolovaca Konjic naglašavaju da ovaj virus nema nikakvog utjecaja na ljude i druge vrste riba i životinja.

OSR Konjic će u skladu sa uputama Kantonalne poljoprivredne inspekcije HNK i Veterinarskog fakulteta UNSA nastaviti sa daljim aktivnostima na suzbijanju širenja ove bolesti šarana na Boračkom jezeru i uopšte na dijelu ribolovnog područja  Konjic.

osr konjic: uginuće šarana na boračkom jezeru
OSR Konjic: Uginuće šarana na Boračkom jezeru

radiokonjic.ba/OSR Konjic

29.11.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima