15.4 C
Konjic
30 svibnja, 2023

Drugi upravo čitaju

Druga osnovna škola Konjic obilježila Dan škole

Druga osnovna škola Konjic je danas u Sportskoj dvorani...

FK Klis postao prvak Druge lige FBiH-Jug u sezoni 2022./2023.godina

FK Klis iz Buturović Polja je postao prvak Druge...

Juniorke ŽKK Konjic Konjic šampionke ŽOL BiH

Juniorke Ženskog košarkaškog kluba Konjic ovoga vikenda su nastupile...

FK Igman će igrati u Premijer ligi BiH i naredne sezone

FK Igman je danas u utakmici posljednjeg 33.kola Premijer...

Danas odlučujuća utakmica za Igman

33.kolo Premijer lige BiH: FK Sarajevo - FK Igman...

Gradonačelnik Konjica uputio čestitke FK Igman, FK Klis i ŽKK Konjic

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić uputio je čestitke za ostvarene...

Osuđeni falsifikator s lažnom diplomom: Neću podnijeti ostavku, najbitnije je da sam direktor

Sakib Pleh je osuđen zbog falsifikovanja diplome. Ali vratio se u direktorsku fotelju. Ne razmišlja o ostavci, za njega je to zatvoren slučaj. Zaposleni u Biblioteci za slijepa i slabovida lica šokirani.

Akib Pleh, direktor sarajevske Biblioteke za slijepa i slabovida lica neće podnijeti ostavku. Ne misli da bi to bilo moralno.

Vratio se na radno mjesto na kojem radi već 18 godina sa lažnom diplomom.

Po povratku na posao otišao je na godišnji odmor. Ali se od ponedjeljka vratio na posao. I zauzet je poslom, pa za sutra sprema proslavu 50. godišnjice Biblioteke.

Što se mene tiče, za mene je gotovo. Ne bih se osvrnuo na te stvari (presuda suda, op. aut.). Najvažnije mi je da sam ja po ugovoru o radu direktor Biblioteke i da je Tužilaštvo u tom slučaju tražilo da se ta djelatnost zabrani i da je ovaj prijedlog odbijen. Dakle, nisam napravio nikakvu grešku u vezi sa svojom funkcijom. Dakle, to je konačna presuda– Pleh nam kaže.

Štitim i spašavam

Sadržaj

Na naše pitanje da li ima diplomu, da li ju je u međuvremenu stekao, Pleh odgovara:

Kažem vam, ja izvršavam sudske odluke i ne komentarišem ih.

Kada konačno pitamo da li bi bilo moralno da podnese ostavku, jer je Općinski sud u Sarajevu presudio da je radio s krivotvorenom diplomom, Pleh odgovara.

Ne! Jer mislim da nema potrebe. Sve dok sam u sudskom registru upisan kao direktor bez ograničenja, dok se ne pojavi neko ko je osnivač, ko bi mogao da reši neka pitanja, tu sam da sačuvam biblioteku, da je zaštitim.

Tako govori Pleh i priprema se za sutrašnju proslavu 50. godišnjice Biblioteke.

Radnici su šokirani.

Osuđen je, zna se da je priložio falsifikovanu diplomu. Sada se hvali. Ponaša se kao da je sve u redu. I ne znamo gde smo. Nemamo plate – kaže nam jedan od njih.

Podsjetimo, u presudi Opštinskog suda iz jula ove godine, koja je postala pravosnažna 31. oktobra, stoji:

Sakib Pleh je kriv što je 22.11.2018 godine u Sarajevu, općina Centar, svjestan da koristi lažnu javnu ispravu i voljno dostavio Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo ovjerenu kopiju falsifikovane diplome Pravnog fakulteta u Titogradu, Crna Gora. broj: 10567 9-85 od 08.02.1986. godine, zajedno sa prijavljenim obrascem za javni konkurs za izbor i imenovanje predsjednika školskog odbora OŠ „Anneks“ koji je raspisalo Ministarstvo prosvjete, nauke i omladine Republike Srpske. KS dana 19.11.2018. pod brojem: 11/04-05-37812/18, objavljenom u Dnevnom avazu 22.11.2018. iu Službenim novinama Federacije BiH br. 94/18 od 23.11.2018.godine, iako je znao da se radi o falsifikovanoj diplomi i da nikada nije diplomirao na Pravnom fakultetu..

Radnici: Mi smo taoci

Međutim, i pored ove presude, Pleh smatra da treba i dalje obnašati odgovornu javnu funkciju, bez obzira što ima samo srednju stručnu spremu i što je osuđivan.

Radnici strahuju da Biblioteka, koja je jedna od sedam ustanova čije finansiranje nije regulisano zbog činjenice da osnivač nije jasno identifikovan, neće imati dovoljno projekata jer ustanove koje rade po zakonu neće moći da dodijeliti novac osuđenom licu.

Više pročitajte na interwiev.ba

Osuđeni falsifikator sa lažnom diplomom: Neću dati ostavku, najvažnije je da sam direktorka Dnevni.ba.

dnevni.ba

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima