5.4 C
Konjic
1 prosinca, 2022

Drugi upravo čitaju

Konjic: Firma “Bujice” angažovala radnike iz Nepala

Jedan od gorućih problema u BiH je nedostatak radne...

Zimsko održavanje puteva na području Konjica

Za tri firme odobreno 446 hiljada maraka Svake godine Direkcija...

Detalji autoputa koridora Vc – regija Konjic

Ermin Handžar, šef Službe građenja u JP “Autoceste” FBiH O...

Kolonija uskoro dobija novi izgled

Detalji projekta vrijednog oko milion i pol maraka Građani će...

„Eurosjaj“: liderska pozicija za područje bivše Jugoslavije  

Danas je firma “Eurosjaj” iz Konjica potpisala ugovor sa...

Humanitarni koncert za sugrađanku Tijanu Redžić

Humanitarni koncert će se održati u srijedu 16.11.2022. u...

Otkriveno 66 radnika ‘na crno’

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH (PUFBiH) izvršili su u četvrtak 293 inspekcijske kontrole na širem području Federacije BiH. radnje koje su uključivale poreske obveznike koji obavljaju različite uslužne djelatnosti.

U izvršenim kontrolama otkriveno je 66 neprijavljenih radnika, 78 obveznika koji nisu evidentirali promet preko fiskalnog uređaja, četiri obveznika koji nisu imali fiskalni uređaj i sedam objekata koji su obavljali djelatnost neovlašteno za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje radnika na crno, neevidentiranje prometa preko fiskalnog uređaja, nedostatak fiskalizovanog fiskalnog uređaja i rad bez odobrenja, zapečaćeno je 39 objekata, au 136 slučajeva izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama. iznos od 355.450,00 KM.

Inspekcijske aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreskih obveznika i sprečavanju sive ekonomije nastaviće se i u narednom periodu, pa se pozivaju obveznici kod kojih su utvrđene nepravilnosti da koordiniraju svoje poslovanje i da poštuju zakone kako ne bi bili izloženi do sankcija i nepotrebnih troškova.

Porezna uprava FBiH podsjeća građane da od 2016. godine putem internet portala https://edoprinosi.fpu.gov.ba mogu provjeriti online da li su prijavljeni u Jedinstveni sistem po osnovu radnog odnosa i da li im poslodavci plaćaju obaveznu penzijski doprinosi – invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti.

Ovom prilikom Porezna uprava FBiH poziva građane da putem portala https://edoprinosi.fpu.gov.ba provjere prijavu na Jedinstveni sistem i plaćanje obaveznih doprinosa, te sve slučajeve neplaćanja doprinosa. kao saznanja za rad na crno i druge nepravilnosti mogu prijaviti i anonimno putem: e-mail: [email protected] i [email protected], sms na broj mobilnog telefona 061 724 610, besplatan poziv na broj 080 020 333 i poštom na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, sa naznakom “Nepravilnosti”, saopćeno je iz Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine.

PROČITAJ:   Oglasili se MUP i USKOK o uhićenjima diljem Hrvatske: Oštetili Inu za više stotina milijuna kuna, sve otkriveno kad je ogroman iznos sjeo na račun umirovljeniku

Post Otkriveno 66 radnika na crno pojavio se prvi na Dnevni.ba.

dnevni.ba

Možda vas zanima