back to top
25.5 C
Konjic
20 Jula, 2024

Otvorena izložba fotografja „Kad majčina suza kane“,autora Esada Esse Lukača posvećena majkama Srebrenice

Izložba fotografija pod nazivom „Kad majčina suza kane“, autora Esada Esse Lukača večeras je otvorena u bašti Zavičajnog muzeja. Lukač se konjičkoj publici predstavio sa 19 fotografija koje su nastale na najbrojnijim srebreničkim dženazama. Lukač je u izjavi za radiokonjic.ba kazao kako je ovom izložbom želio podsjetiti građane Bosne i Hercegovine da Srebrenica nije samo 11 juli, da ona traje cijelu godinu.

„Izložbom koja nosi naziv „Kad majčina suza kane“ želio sam da pokažem tim ponosnim majkama, da su najveći borci Bosne i Hercegovine, najveći heroji. Zašto je Srebrenica samo 11. juli, zašto nije više dana, jer tih 8372 identifikovane žrtve genocida u Srebrenici valjda zaslužuju i više nego jedan dan da ih se sjeti, da ih se spomene“, kazao je autor izložbe.

Esad Lukač po zanimanju je dipl. politolog. Iako je studirao društvene nauke, strast prema fotografiji bila je njegova konstanta. Urednik je monografija “Pozdrav iz Sarajeva“ na bosanskom i engleskom jeziku, „Pozdrav iz BiH“ na bosanskom i engleskom jeziku, “Bosna i Hercegovina očima ljubavi“ na bosanskom, engleskom i turskom jeziku, koja sadrži više od 400 fotografija. Izlagao je u Sarajevu, Mostaru, Počitelju, Travniku, Pragu, Geteborgu, Turskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kini. Fotografije su mu zastupljene na portalima Svjetske turističke organizacije, koja djeluje pri UNWTO.

Direktor Narodnog univerziteta Konjic Benjamin Mušinović kazao je kako je izložba pod nazivom „Kad majčina suza kane“, autora Esada Esse Lukača predstavljena konjičkoj publici u povodu 29. godišnjice od genocida u Srebrenici.

„Postavka izložbe se uglavnom referira na motiv MAJKI- heroina koje i danas proživljavaju neizrecivo tešku golgotu i bolne trenutke u potrazi za svojom djecom i drugim članovima porodice“, kazao je Mušinović.

Izložbu u galeriji Zavičajnog muzeja svi posjetioci mogu pogledati u terminu od 10 do 15 sati do subote 6. jula.

radiokonjic.ba

03.07.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]