back to top
33.5 C
Konjic
20 Jula, 2024

Otvorenje uređenog izviđačkog kampa Odreda izviđača “Neretva” Konjic na Boračkom jezeru

Uređenjem kampa stvoreni uslovi za kvalitetniji boravak i izviđačke aktivnosti

Danas je upriličeno otvaranje uređenog izviđačkog kampa Odreda izviđača “Neretva” Konjic na Boračkom jezeru, čime su stvoreni uslovi za kvalitetnije izviđačke aktivnosti.

Uređenje kampa je realizovano kroz dva projekta: izgradnju bungalova koju je finansirao Grad Konjic, te  dogradnju i opremanje kuhinje, izmjenu krova, uređenje terase, postavljanje fasade, za što su sredstva obezbijedili Grad Konjic i UNDP.

Kamp je otvorio gradonačelnik Konjica Osman Ćatić čestitajući upravi izviđača i članovima odreda na prelijepom ambijentu za provođenje svojih aktivnosti.

“Uspjeli smo da završimo projekat bungalova, kao i sanaciju zgrade, kuhinje. U planu je uređenje mokrih čvorova za ugodniji boravak izviđača i gostiju. Grad Konjic je pomogao s 300.000 KM ova dva projekta, a nastaviće i dalje ulagati. Dogovorili smo na Vrtaljici izgradnju osmatračnice za izviđače, a posvetićemo se i uređenju zgrade Doma izviđača u Konjicu” – izjavio je gradonačelnik Ćatić zahvalivši se UNDP iz Mostara, koji je pomogao u uređenju kampa na Boračkom jezeru, ali učestvuje i u drugim projektima koji se realizuju u Konjicu.

Božena Kaltak, voditeljica UNDP za Hercegovinu u Mostaru istaknula je da je u sklopu projekta  “Bridge” ostvarena saradnja s Gradom Konjicom s ciljem pomoći konjičkim izviđačima da im se poboljšaju uslovi u kampu na Boračkom jezeru.

“U okviru ovog projekta održano je niz kampova za dejcu uzrasta od sedam do petnaest godina, gdje su osim djece iz Konjica učestvovala i djeca iz drugih krajeva Bosne i Hercegovine. Projekat podržava Vlada Italije posredstvom Agencije za razvojnu saradnju Italije. Iznos koji je uložen u okviru ovog projekta je išao uz zajedničko finansiranje Grada Konjica i UNDP I kretao se oko 100.000 KM sa svake strane. Konjic nam je bio jako dobar partner u ovom priojektu, a osim ove saradnje smo organizovali i niz drugih aktivnosti” – navela je Kaltak.

otvorenje uređenog izviđačkog kampa odreda izviđača “neretva” konjic na boračkom jezeru
Osman Ćatić i Božena Kaltak

Starješina Odreda izviđača “Neretva” Konjic Haris Hadžizukić je izjavio da je ovo sretan dan za izviđače i da je riječ o višedecenijskom projektu.

“Grad Konjic je znatna sredstva uložio kako bismo dobili što bolje uslove za život i rad u kampu. Napravili smo i opremili deset bungalova, proširili smo i opremili novu kuhinju iznad koje smo napravili dvije prostorije za konačare, stavili toplu fasadu, promijenili krov …Treba naglasiti da ovo nije kamp otvorenog tipa i biznis priča, jer je ovo kamp za mlade i za društveno korisne organizacije, nema pojedinačnih dolazaka, nego samo za organizovane grupe. Zahvaljujem se gradskoj upravi, gradonačelniku, UNDP što su nam ovo omogućili” – istaknuo je Hadžizukić.

otvorenje uređenog izviđačkog kampa odreda izviđača “neretva” konjic na boračkom jezeru
Haris Hadžizukić

Aida Šain i Zoran Krezić evocirali su uspomene na svoje izviđačke dane u odredu.

“Prije trideset godina smo mi krenuli s ovim kampom, polako ga radimo i gradimo. Ispočetka smo sami radili, nije bilo donacija, zarađivali smo novac da se napravi jedan dio kampa i ovo je nešto što smo mi zamišljali” – kazala je Aida, a Zoran se prisjetio da je s deset godina prvi put došao u kamp.

“Bilo je šipražje na brežuljku, ispod smo imali šatore, a kuhinja je bila pored Šištice. Nismo mogli ni sanjati da će nešto ovako biti, i po ovome se vidi koliko su izviđači organizaciono, materijalno i u svakom smislu uznapredovali.”

Velid Alihodžić, jedan od mlađih izviđača, smatra da je ovo jedan veliki pomak.

“Ovo nam je od koristi i nekada je bilo nezamislivo da to imamo. Bungalovi su nivo, a nama su uvijek šatori bili u glavi i uvijek smo razmišljali kako ćemo kupiti novi šator, a ne da ovo napravimo. Ovo je prava priča, ovdje se dešavaju najljepše stvari” – izjavio je Alihodžić.

Uskoro će u ovom kampu gosti biti članovi Udruženja “Obrazovanje gradi BiH”, a nakon toga održana i Smotra izviđača FBiH kojoj će prisustvovati nekoliko stotina izviđača, a domaćini, iz Odreda izviđača “Neretva” Konjic, su sretni što će svima ponuditi kvalitetnije uslove za boravak. Također, s nestrpljenjem iščekuju i logorovanje članova odreda u kampu.

radiokonjic.ba

05.07.2024.       

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]