13.1 C
Konjic
30 studenoga, 2023

Drugi upravo čitaju

PD “Borašnica” Konjic: Memorijalni pohod na Inač

PD Borašnica Konjic u saradnji sa PD “Bitovinja” iz Kreševa organizuje tradicionalni pohod na planinu Inač u znak sjećanja na avionsku nesreću koja se dogodila 18. januara 1977. godine u kojoj su poginuli Džemal Bijedić, njegova supruga Razija i šest članova posade. Rasim Nuhić, predsjednik PD “Borašnica” Konjic je govorio o učešću na ovom pohodu, pravilima u zimskim uslovima kao i broju učesnika.

pd “borašnica” konjic: memorijalni pohod na inač
PD “Borašnica” Konjic: Memorijalni pohod na Inač

„Veći broj planinara se svake godine okupi na planini Inač. Svi poštovaoci lika i djela Džemala Bijedića nastoje odati počast odlaskom na Inač. Polazak je sutra u 7 sati ispred platoa TC Bingo, a krećemo iz Konjica ka Kreševu odakle krećemo ka planini Inač i planinarskom domu „Lopata“ gdje je predviđena mala pauza, a u večernjim satima povratak u Konjic“ – kazao je Nuhić.

pd “borašnica” konjic: memorijalni pohod na inač
PD “Borašnica” Konjic: Memorijalni pohod na Inač

Za ovaj pohod neophodna je standardna planinarska oprema prilagođena zimskim uslovima – istaknuo je Nuhić te dodao: “Kondicionalno spada u lakše do srednje teške ture, a tehnički nije zahtjevna”.

“Naše ture su standardno posjećene, 20 – 30 učesnika pa i više . Ovaj put smo stavili dobno ograničenje, razlog tome jesu zimski uslovi,  a dobna granica za učešće na ovom pohodu je navršenih 16 godina. Svaki učesnik se mora pridržavati uputa vodiča u organizatora. U zimskim uslovima nastojimo da radimo kraće ture i prilagođavamo se vremenskim uslovima” – dodao je Nuhić.

radiokonjic.ba

Foto: PD “Borašnica” Konjic

13.01.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima