back to top
12.5 C
Konjic
22 Aprila, 2024

PD Borašnica tradicionalno organizuje izlet na Bobovac povodom Dana državnosti BiH

Godišnjim planom izleta planiran i izlet na Bobovac

Godišnjim planom izleta za 2022.godinu PD „Borašnica“ organizuje obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine turom na prelijepi stari grad Bobovac u petak, 25.11. 2022. godine.

Polazak je u 7h sa platoa TC Bingo, naveli su na fb stranici.

Predsjednik PD Borašnica Rasim Nuhić, za Radio Konjic je rekao:

“Mi već tradicionalno organizujemo ovaj pohod na Bobovac, grad o kojem bismo svi trebali znati, svi mi koji nosimo našu državu u srcu i osjećamo je svojom. Kao i svake godine, dolaskom na kraljevsku utvrdu prisustvujemo centralnom programu obilježavanja Dana državnosti. Pri povratku organizujemo odmor i druženje, a u Konjic se vraćamo u večernjim satima.”

Kako su npisali na facebook stranici PD Borašnica, kraljevski grad Bobovac bio je najznačajniji utvrđeni grad u srednjovjekovoj Bosni. Izgrađen je na stjenovitom grebenu Vis (807 m/nv) iznad ušća Mijakovske rijeke u Bukovicu, jugozapadno od Vareša (oko 20 km). Sagradio ga je ban Stjepan II Kotromanić polovinom 14. stoljeća, služio je kao sjedište mnogim bosanskim vladarima u kojem se čuvala kraljevska kruna, sve do prestanka bosanske samostalnosti osvajanjem Osmanlija. Ko god je pokušavao da se domogne bosanskog prijestola ili da sruši temelje bosanske države jurišao je na Bobovac. Prvi put Bobovac se spominje 1349. godine za vrijeme rata bana Stjepana II Kotromanića sa srpskim kraljem Dušanom. Bobovac je srpski kralj bezuspješno opsjedao, da bi na kraju bio protjeran iz Bosne 1351. godine. Grad je svoj najveći sjaj i slavu dostigao u vrijeme vladavine kralja Tvrtka I Kotromanića (1371. – 1391. god.).

radiokonjic.ba

24.11.2022.

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

rtvka@bih.net.ba

amra@radiokonjic.ba

+387 36 726 267

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima