18.3 C
Konjic
26 ožujka, 2023

Drugi upravo čitaju

Saobraćajna nezgoda na putu M-17 u mjestu Živašnica

Na magistralnom putu M-17, Konjic-Sarajevo, u mjestu Živašnica, došlo...

U Konjicu večeras otvoren prvi MBL matematički kamp na Balkanu

45 srednjoškolaca iz više od 20 država svijeta učestvuje...

Jasmin Badžak: Saopštenje za javnost

Objavljujem da se povlačim s mjesta predsjednika Udruženja poslodavaca...

ŽKK Konjic: Pobjeda u prvoj utakmici plej-ofa protiv “StarTZ”

Ženski košarkaški klub Konjic večeras je na domaćem terenu...

Planska isključenja električne energije

Služba za odnose sa javnošću i informisanje kupaca Podružnica...

PD Borašnica tradicionalno organizuje izlet na Bobovac povodom Dana državnosti BiH

Godišnjim planom izleta planiran i izlet na Bobovac

Godišnjim planom izleta za 2022.godinu PD „Borašnica“ organizuje obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine turom na prelijepi stari grad Bobovac u petak, 25.11. 2022. godine.

Polazak je u 7h sa platoa TC Bingo, naveli su na fb stranici.

Predsjednik PD Borašnica Rasim Nuhić, za Radio Konjic je rekao:

“Mi već tradicionalno organizujemo ovaj pohod na Bobovac, grad o kojem bismo svi trebali znati, svi mi koji nosimo našu državu u srcu i osjećamo je svojom. Kao i svake godine, dolaskom na kraljevsku utvrdu prisustvujemo centralnom programu obilježavanja Dana državnosti. Pri povratku organizujemo odmor i druženje, a u Konjic se vraćamo u večernjim satima.”

Kako su npisali na facebook stranici PD Borašnica, kraljevski grad Bobovac bio je najznačajniji utvrđeni grad u srednjovjekovoj Bosni. Izgrađen je na stjenovitom grebenu Vis (807 m/nv) iznad ušća Mijakovske rijeke u Bukovicu, jugozapadno od Vareša (oko 20 km). Sagradio ga je ban Stjepan II Kotromanić polovinom 14. stoljeća, služio je kao sjedište mnogim bosanskim vladarima u kojem se čuvala kraljevska kruna, sve do prestanka bosanske samostalnosti osvajanjem Osmanlija. Ko god je pokušavao da se domogne bosanskog prijestola ili da sruši temelje bosanske države jurišao je na Bobovac. Prvi put Bobovac se spominje 1349. godine za vrijeme rata bana Stjepana II Kotromanića sa srpskim kraljem Dušanom. Bobovac je srpski kralj bezuspješno opsjedao, da bi na kraju bio protjeran iz Bosne 1351. godine. Grad je svoj najveći sjaj i slavu dostigao u vrijeme vladavine kralja Tvrtka I Kotromanića (1371. – 1391. god.).

radiokonjic.ba

24.11.2022.

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

+387 36 726 267

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:
[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima