back to top
25.5 C
Konjic
20 Jula, 2024

PD PSBiH danas o platama imenovanih i izabranih lica

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebao bi danas, po hitnom postupku, da razmatra prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koji se tiču smanjenja koeficijenta izabranim i imenovanim licima.

Zahtjeve za razmatranje prijedloga o smanjenju koeficijenta izabranim i imenovanim licima podnijeli su poslanici Denis Zvizdić i Dženan Đonlagić.

Oni su u obrazloženjima pojasnili da povećanje osnovice za obračun plata koje je predviđeno budžetom BiH podrazumijeva veće plate svim zaposlenim u institucijama BiH, te da iz toga treba izuzeti izabrana i imenovana lica, posebno delegate i poslanike, kao i članove Predsjedništva, Savjeta ministara i njihove savjetnike koji su i prije uvećanja osnovice imali visoka primanja.

Đonlagić u svom prijedlogu navodi da se njegovim prijedlogom svim licima koja su imala koeficijent četiri i više, treba koeficijent smanjiti za 12,4 odsto, te na taj način neće dobiti povećanje plate kroz povećanje osnovice.

U prvom čitanju, pred poslanicima će se naći i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama, čiji je predlagač poslanik Adil Osmanović.

Na dnevnom redu je i nekoliko izvještaja komisije Kolegijuma o postizanju saglasnosti za poslaničke prijedloge i inicijative, među kojima je izvještaj Komisije o prijedlogu poslanika Branislava Borenovića da se za članove Zajedničke komisije oba doma za usaglašavanje teksta Zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost imenuju poslanici Mirko Šarović, Predrag Kožul i Šemsudin Dedić.

Poslanici bi trebali razmatrati i izvještaje o radu nekih parlamentarnih komisija, kao i godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za 2021. godinu.

Sjednica je zakazana za 12.00 sati.

Izvor: Srna/BHRT (S. T.)

27. 07. 2022.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]