back to top

Drugi upravo čitaju

Konjic: U toku deminiranje na lokalitetu Šumine u blizini Drecelja

Generalna skupština UN-a objavila je 8. decembra 2005. godine...

Radio Konjic danas slavi 32 godine rada

Na današnji datum, 4. april 1992. godine, Konjičane i...

U toku izrada vodovodne mreže u MZ Džepi

U toku je izrada vodovodne mreže u mjesnoj zajednici...

UŽ “Nera“: Održano predavanje o položaju Romkinja u BiH

Na današnjoj radionici naziva “Kreiranje sigurnih prostora za marginalizirane...

Premijerka HNK-a Buhač i zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK-a Tomislav Martinović posjetili Konjic

Danas su premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač i zamjenik...

PD”Borašnica”Konjic u subotu organizuje turu na Koznik

PD ”Borašnica” Konjic oraganizuje turu na Koznik u subotu, 06.aprila 2024. godine. Pravac ture je Konjic- Repovica-Galjevo-Javorje-Koznik (1244mnv).

Koznik je stjenovita gromada koja se nalazi na južnim padinama planine Bitovinja. Sa njegovog vrha pruža se divan pogled na Bjelašnicu, Džepsku planinu, Konjic sa dolinom rijeke Neretve, Jablaničko jezero i vrhove Prenja. Sa vrha se mogu vidjeti i planine Visočica, Crvanj, Čabulja, Čvrsnica, Vran, Ljubuša, Cincar, Raduša, Malovan, Vranica i Bokševica. Sjeverno od Koznika je planina Snježnica. Za ovu turu nije potrebna posebna oprema, kazao je predsjednik PD “Borašnica” Konjic, Rasim Nuhić.

“Mogu kazati da ova tura nije toliko lagana s obzirom da smo odredili da polazi iz grada Konjica, ona je nešto laksa ako se kreće sa Galjeva, ali ipak je pristupačna za puno onih koji možda i nisu u dobroj kondiciji. Također, ne postoji nikakva opasnost da se poklizne osim samog vrha koji je kamenit, ali na vrhu su postavljene sajle tako da je i to olakšano. Smatram da je ova staza prilagođena svima koji žele prohodati u ovo proljetno vrijeme, staza je lijepa i sa vrha se pruža odličan pogled“- kazao je Nuhić.

U zimskom periodu PD”Borašnica” organizovalo je manje zahtjevne ture, a u narednim mjesecima bit će organizovane i zahtjevnije ture za iskusnije planinare.

pd"borašnica"konjic u subotu organizuje turu na koznik
Predsjednik PD”Borašnica”,Rasim Nuhić.

“U proljetnom i zimskom periodu birali smo lakše, niže vrhove koji nisu pod snijegom, kako sezona dolazi bit će zahtjevnijih tura i visočijih vrhova. Tokom pravljenja plana tura vodimo računa o vremenskim uslovima”- naveo je Nuhić, dodajući da je sljedeća tura 1. maja u Hrvatskoj.

“Sljedeća tura je planirana za 1. maj, ona će trajati bar dva ili tri dana, jer je planiran odlazak u Hrvatsku. Preći ćemo neke vrhove, sada je priobalni dio u ovo doba godine pogodan za hodati, jer nema snijega. Kako mi kažemo malo mora, malo planine”- istaknuo je Nuhić.

Broj članova se konstantno povećava.

“Ture su izuzetno posjećene, broj članova se stalno povećava, prošlu godinu smo završili sa 258 članova i mogu kazati da smo drugo društvo po veličini u Bosni i Hercegovini. Imamo dosta aktivnosti.”- naveo je Nuhić.

Polazak na Koznik je sa platoa željezničke stanice u Konjicu u 08:30h.

Prijave su do petka, 05.04.2024.godine do 15h na brojeve 061 432 256 i 062 478 011.

radiokonjic.ba

03.04.2024.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima