Drugi upravo čitaju

Konjic: Zatvorena 17. manifestacija “Dani Sejfullaha ef. Prohe”

Elvedina Cokoja Hebib dobitnica nagrade “Sejfullah ef. Proho” za...

Sedmični izvještaj o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU Konjic

Prema izvještaju o stanju sigurnosti na području odgovornosti PU...

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik turnira “Konjic Open 2024”

Šesnaestogodišnji FIDE majstor Sanjin Čulum iz Tuzle pobjednik je...

Udruženje “Žena za ženu” Konjic dodijelilo ovogodišnja priznanja

Večeras je Udruženje za pomoć i edukaciju “Žena za...

Penzioneri će dobiti 364 KM, a ostale kategorije 579 KM EU pomoći

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić objavio je danas konačne rezultate javnog poziva za selekciju domaćinstava za podjelu EU pomoći s ciljem prevazilaženja energetske krize, a na konačnoj listi, nakon unesenih prigovora na preliminarnu listu, ukupno je 154.779 domaćinstava koja su ispunila kriterije definisane Javnim pozivom, što je 2.291 više domaćinstava u odnosu na preliminarnu listu na kojoj je bilo 152.488.

Razvrstano prema kategorijama, najveći broj kvalificiranih domaćinstava je u kategoriji penzionera kojih je sada 116.933 što je za 988 više u odnosu na preliminarnu listu, zatim u kategoriji domaćinstava koja primaju federalni dječiji doplatak u kojoj je sada 31.394 domaćinstva, odnosno 1.449 više nakon prihvaćenih prigovora. U kategoriji korisnika stalne novčane pomoći uvažena su 94 prigovora i na konačnoj listi je 5.652 domaćinstva. U kategoriji samohranih roditelja na konačnoj listi je 800 domaćinstava što je za 240 manje u odnosu na preliminarnu listu, obzirom da je u naknadnim provjerama utvrđeno da u prijavljenim domaćinstvima nema maloljetne djece, a što je bio eliminacijski uslov.

On je kazao i da je broj od 154.779 domaćinstava koja su ostvarila pravo na ovu pomoć za nekoliko desetina hiljada veći od projiciranih 109.000 domaćinstava, te da kao građani, imamo razloga biti zahvalni Delegaciji EU koja je za pomoć energetski siromašnim domaćinstvima u FBiH izdvojila 64,5 miliona KM.

Programom utroška sredstava maksimalni pojedinačni iznosi previđeni po kategorijama iznosili su 300 KM za penzionere, te po 600 KM po domaćinstvu za ostale tri kategorije.

S obzirom na to da su po konačnoj listi i rezultatima javnog poziva konačne brojke drugačije od projiciranih to su i konačni pojedinačni iznosi modificirani.

– Mi smo od donatora sredstava, Delegacije EU, imali preliminarno izračunate pojedinačne iznose za svaku kategoriju, a s obzirom na to da je konačna lista završena te da u najbrojnijoj kategoriji domaćinstava imamo penzionere s najnižom i zagarantovanom penzijom pojedinačni iznosi povećani su za 64,25 KM, što znači da će penzioneri dobiti po 364.25 KM po domaćinstvu, dok će ostale tri kategorije dobiti po 579.76 KM po pojedinačnom domaćinstvu – kazao je ministar, te naglasio da su na ovaj način ispunjeni uslovi donatora čiji je zahtjev bio da domaćinstva dobiju značajnije pojedinačne iznose, te da se utroše sva predviđena sredstva u ukupnom iznosu od 64.534.646,00 KM-izjavio je ministar Delić.

Vlada Federacije BiH, odnosno Ministarstvo finansija sutra će pustiti sredstva prema gradovima i općinama, a očekuje se da gradovi i općine građanima isplate sredstva najkasnije u narednih deset dana.

radiokonjic.ba/avaz.ba

21.12.2023.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima