Drugi upravo čitaju

Mostarac Sanjin Hasanović pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli “Kadrija Delalić”

Pobjednik 2.memorijalnog turnira u tavli „Kadrija Delalić" je Mostarac...

Udruženje antifašista Konjic 3. marta organizuje obilazak spomen-obilježja

Udruženje antifašista Konjic 41-45 i 92-95 povodom 3. marta,...

Igman pobijedio Široki Brijeg rezultatom 1:0

FK Igman je danas u okviru 21.kola WWin lige...

U Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli “Kadrija Delalić”

Danas je u Konjicu počeo 2.memorijalni turnir u tavli...

Pet do dvanaest! Posljednji čas za spas Doma zdravlja Konjic

Ignorantski odnos uprave i nadležnih boli više od neisplaćenih plata

Danas (22.novembra) uposlenici  i članovi Nezavisnog sindikata radnika u zdravstvu Doma zdravlja Konjic iz svih organizacionih jedinica, simbolično su u pet do dvanaest obustavili rad i izašli ispred svojih jedinica. U tome su  ih podržale i kolege iz drugih zdravstvenih ustanova širom kantona a neki su bili i sa njima u Konjicu.

Okupljanjem u 11 i 55 poručili su da je jedino rješenje problema u Domu zdravlja Konjic utvrđivanje krivične odgovornosti nekadašnjeg i sadašnjeg rukovodstva ove zdravstvene ustanove.

pet do dvanaest! posljednji čas za spas doma zdravlja konjic
Predsjednik Nezavisnog sindikata radnika u zdravstvu Doma zdravlja Konjic Amer Kerić

Predsjednik Nezavisnog sindikata radnika u zdravstvu Doma zdravlja Konjic, Amer Kerić je poručio:

“Rješenje će biti u istraživanju i procesuiranju dugogodišnjeg kriminala koji se odvija u konjičkom zdravstvu. Razlozi ovog štrajka se odnose isključivo na nesposobnost i letargiju menadžmenta ove zdravstvene ustanove. U toku najave štrajka, štrajka upozorenja pa evo i generalnog štrajka mi nismo imali nijedan sastanak upravnog odbora ove ustanove, a tražimo i zajednički sastanak predstavnika uposlenika sa upravom i osnivačem, te svima koji su u protekle dvije godine finansirali ovu ustanovu. ”

Ignorisanje njihovih zahtjeva, kažu uposlenici, boli više nego neisplaćene plate. Elvir Memidžan Pike u konjičkom zdravstvu radi 30 godina i kaže:

                “Naravno da boli ignorisanje, ali ovo ignorisanje od strane općine, zavoda, uprave, ministarstava nije slučajno. Ovdje se radi o finansijskom ali svakom drugom teroru prema uposlenicima i to traje 20 godina. Doprinose nam ne uplaćuju od  januara 2008. godine, a ovo što su uplaćivali posljednjih mjeseci je zato što su morali. Kada uplate doprinose ne mogu uplatiti plate. Ovo je kriminal.”

pet do dvanaest! posljednji čas za spas doma zdravlja konjic
Elvir Memidžan i Edi Balić, uposlenici Doma zdravlja Konjic

Uposlenici kažu da im nije jasno gdje nestaje novac. Zašto se ne kupuje nova oprema? Edi Balić, uposlenik Hitne medicinske pomoći pri Domu zdravlja Konjic kaže:

                “Upoznati ste s tim da vozila hitne pomoći nisu imala adekvatne gume, da su gume zamijenjene zahvaljujući donaciji dobrih ljudi i privrednika. Da nam nisu kupili gume mi ne bismo mogli otići na udes na Bradinu. Znači,  mi nemamo ono osnovno što nam glavu čuva. Materijala u hitnoj imamo još nešto, ali ne zadugo. Ako ovo potraje, ne znam s čim ćemo raditi, tu smo bespomoćni” poručuje Balić, a Memidžan dodaje:

                “U previjalištu gdje ja radim imamo situaciju da pacijentu moram reći kako mu mogu dati terapiju samo za prvi dan, a za ostale dane će je sam morati kupiti u apoteci. I to nije od jučer, to traje skoro pet godina.”

U ovakvoj situaciji se mogu naći uposlenici većine zdravstvenih ustanova u kantonu, poručili su predsjednici sindikata nekoliko zdravstvenih ustanova HNK.  Upravo zbog toga danas su im dali podršku i u Konjicu, ali i okupljanjem u 11 i 55 ispred ustanova u kojima djeluje sindikat kojeg predstavljaju.

pet do dvanaest! posljednji čas za spas doma zdravlja konjic
Ivica Anić, Dalibor Vuković i Ismet Kodro – predsjednici sindikata

Ivica Anić, predsjednik sindikata SKB Mostar je rekao:

Uz kolege iz Konjica ćemo biti do kraja. Zajedno smo bili i u borbi za kolektivni ugovor, zajedno ćemo biti do kraja i u ovome. Danas problem imaju oni, sutra može biti u takvom problemu bilo koja zdravstvena ustanova u županiji, tako da smo uz njih i kao kolege što je moralna obaveza, ali i pravna da im kao sindikat pružimo potporu. ”

Dalibor Vuković, predsjednik sindikata zdravstvenih radnika Zavoda za javno zdravstvo HNK je poručio:

                “Saznali smo da smo svi u lošoj situaciji, da je zdravstveni sistem pred kolapsom. Ukoliko politička vlast ili institucije koje su na bilo koji način nadležne do ovog trenutka u Konjicu nisu uspjele riješiti ovu situaciju – to je jasan znak da nešto ozbiljno nije uredu u zdravstvenom sistemu. Onda se ovo isto može desiti u bilo kojoj drugoj zdravstvenoj ustanovi u kantonu. Ovo okupljanje je preventivni dolazak i animiranje našeg članstva za udar, da pripremimo članstvo da može spremno odgovoriti i zaštititi prava naših radnika širom kantona ako se desi u nekoj od ustanova.”

Podršku uposlenicima konjičkog Doma zdravlja dao je i Ismet Kodro predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu KBC dr Safet Mujić koji je rekao:

                “I mi smo organizovali petominutni skup pred glavnim ulazom u kantonalnu bolnicu kako bi podržali kolege iz Konjica. Ovdje se vidi spremnost kolega iz Konjica da istraju u ovoj borbi, i što se tiče nas odnosno sindikata, oni imaju apsolutnu i neupitnu  punu podršku da se izbore za svoja prava u potpunosti. ”

pet do dvanaest! posljednji čas za spas doma zdravlja konjic
Bez obzira na neisplaćene plate i nedostatak opreme pomoć će biti pružena

Unatoč svim problemima sa kojima se suočavaju uposlenici Doma zdravlja, ipak poručuju:

                “Bez obzira da li ćemo imati plate ili ne, da li ćemo imati opremu ili ne, mi ćemo izaći na svaku intervenciju i učiniti sve što možemo da spasimo nečiji život, da nekome pomognemo.”

22.11.2022.

radiokonjic.ba

  (Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

rtvka@bih.net.ba

amra@radiokonjic.ba

+387 36 726 267

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima