Planinarski savez BiH organizuje tradicionalni Memorijalni uspon „Lupoglav 2023“

0

Planinarski savez BiH organizuje tradicionalni Memorijalni uspon „Lupoglav 2023“, sutra 11. februara 2023. godine u znak sjećanja na trojicu alpinista koji su poginuli na ovom području 1970. godine. O organizaciji ovogodišnjeg uspona za radiokonjic.ba govorio je Zijad Landžo, vođa uspona.

„Za razliku od ranijih godina, zbog vremenskih uslova, Memorijalni uspon će ići samo do grobava, gdje će se posjetiti grobovi poginulih alpinista: Zijaha Jajatovića, Ilije Dilbera i Milorada Stjepanovića. Polazak je 11.02. tj sutra u 8 sati iz mostarske Bijele gdje će svi učesnici biti okupljeni i akreditovani. U poslijepodnevnim satima će biti okupljanje i druženje, a zatim će predsjednik Planinarskog saveza BiH održati govor, tom prilikom će svi učesnici biti upoznati sa događajima koji su se desili kada su alpinisti nastradali“ – kazao je Landžo.

Iako je dugo godina interes za ovaj pohod velik, ove godine očekuje slabiji odziv zbog odlaska pripadnika GSS-a na područje republike Turske – kazao je Landžo te dodao: „Svi koji žele da učestvuju na Memorijalnom pohodu potrebno je da dođu na Mostarsku Bijelu gdje će biti akreditovani i upoznati sa uslovima ture i pravcima kretanja.

Prijava učesnika i upoznavanje sa planom Memorijalnog uspona vršit će se kod parkinga na ušću Mostarske Bijele u akumulaciono jezero 11. februara u periodu od 7:30 do 8 sati.

radiokonjic.ba

10.02.2023.