back to top
12.5 C
Konjic
22 Aprila, 2024

Počelo U23 Evropsko prvenstvo za džudiste u Sarajevo

Prvog dana Evropskog prvenstva za seniore do 23 godine, koje je jučer počelo u Sarajevu, najviše su pokazali takmičari iz Azerbejdžana.

Prvu zlatnu medalju osvojila je turska džudistkinja Sila Ersin, koja je u finalu kategorije do 48 kilograma bila bolja od Azerbejdžanke Konul Alijeve. Bronzane medalje u ovoj kategoriji osvojile su Portugalka Raquel Brito i Belgijanka Jente Verstraeten.

Roza Gyertyas popela se na najviše mjesto na postolju u kategoriji do 52 kilograma. U borbi za zlato mađarska džudistkinja bila je bolja od španske predstavnice Ariene Toro Soler. Nikolina Nišavić iz Srbije i Annika Wurfel iz Nemačke osvojile su bronzane medalje.

Predstavnica Srbije Marica Perišić osvojila je zlato odličnom borbom u finalu protiv Hasreta Bozkurta iz Turske, dok su Anastasiia Chyzhevska (Ukrajina) i Thauany David Capanni Dias (Italija) podijelili najniže mjesto na pobjedničkom postolju.

Laura Fazliu osvojila je zlatnu medalju u kategoriji do 63 kilograma. Reprezentacija Kosova je u finalu savladala Annabelle Winzig iz Njemačke, a bronzu su osvojile Brigitta Varga (Mađarska) i Antonietta Palumbo (Italija).

U duelu dvojice Azerbejdžanaca, u finalu kategorije do 60 kilograma, Nazir Talibov je savladao svog sunarodnika Kanana Ismayilova. Emiel Jaring iz Holandije i Ariel Shulman iz Izraela osvojili su bronzane medalje.

U kategoriji do 66 kilograma dominirao je Francuz Gobert Maxime. U duelu za zlato savladao je Švajcarca Fredija Vajzenegera, a bronzane medalje pripale su Entoniju De Anđelisu (Letonija) i Orlandu Kazorli (Francuska).

Zlatna medalja u džudo konkurenciji do 73 kilograma završila je oko vrata bugarskom reprezentativcu Marku Hristovu. On je u finalu savladao Francuza Žoana-Benjamina Gabu. Jedna bronzana medalja “otišla” je u Moldaviju, osvojio ju je Adil Osmanov, dok je Koen Heg donio drugu bronzanu medalju Holandiji na ovom EP.

Prvog takmičarskog dana Evropskog prvenstva za seniore do 23 godine, predstavnici Bosne i Hercegovine nisu uspjeli ostvariti značajnije rezultate, a najuspješnija je bila selekcija Azerbejdžana sa jednim zlatom i dva srebra. Francuska je druga sa po jednom zlatnom, srebrnom i bronzanom medaljom, dok je Turska na trećem mjestu sa jednom zlatnom i jednom bronzanom medaljom.

U subotu se nastavlja takmičenje na kontinentalnom prvenstvu za seniorke do 23 godine, borbama u kategorijama -70 kg, -78 kg i +78 kg za džudistkinje i -81 kg, -90 kg, -100 kg i +100 kg za džudiste, a sutra je na programu zvanična ceremonija otvaranja EP za seniore do 23 godine, saopštili su organizatori.

sport1.oslobodjene.ba

javno.ba

mostarski.info

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima