back to top
23.3 C
Konjic
18 Maja, 2024

Počeo prvi dan marša “Stazama nade i tragovima o(p)stanka 2023.”

Marš se prvi put organizuje u sklopu obilježavanja 28.godišnjice oslobođenja Glavatičeva

Manifestacija povodom 28.godišnjice oslobođenja Glavatičeva u organizaciji MZ Glavatičevo i JOB “Branilaca Konjica”, uz podršku Grada Konjica, počela je jutros okupljanjem učesnika marša  “Stazama nade i tragovima o(p)stanka 2023.” na Trgu državnosti Alija Izetbegović, gdje su učesnici marša i delegacija Grada Konjica na Centralnom spomen-obilježju polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odali počast šehidima i poginulim borcima u proteklom ratu 1992.-1995.

počeo prvi dan marša “stazama nade i tragovima o(p)stanka 2023.”
Učesnici marša ““Stazama nade i tragovima o(p)stanka 2023.”

Riječ je od dvodnevnom maršu, a prva ruta je od Spiljani do Grušče, gdje će učesnici prenoćiti, a onda sutra nastaviti marš do Glavatičeva, kako bi prisustvovali centralnoj manifestaciji obilježavanja. Emin Hebibović, predsjednik MZ Glavatičevo i član Upravnog odbora JOB-a, poručio je da ovakvim manifestacijama nastoje ukazati mladima na značaj obilježavanja bitnih datuma iz perioda 1992.-1995.

počeo prvi dan marša “stazama nade i tragovima o(p)stanka 2023.”
Emin Hebibović, predsjednik MZ Glavatičevo

“Imamo više od 40 učesnika i drago mi je da među njima ima i mladih, jer nam je bitno da oni preuzmu i nastave obilježavati ovakve godišnjice, kako bi to ostala tradicija i sjećanje na našu borbu”-kazao je Hebibović.

Vođa put, Osman Jazvin, izrazio je zadovoljstvo održavanjem marša ratnim stazama, kao i nadanje da će to postati tradicija i narednih godina.Vodič marša, Seid Macić, kazao je da je ruta marša duga oko 30 kilometara.

počeo prvi dan marša “stazama nade i tragovima o(p)stanka 2023.”
Seid Macić, vodič marša

“Danas pješačenje počinje iz Spiljani, a odmor i doručak ćemo imati u Dubočanima. Zatim nastavljamo preko kanjona Rakitnice do Grušče, gdje ćemo noćiti. Narednog dana nastavljamo preko Bajića brda, Blaca, Stidelja do Glavatičeva”-naveo je Macić.

Delegacija Grada Konjica, Orhan Tucović, šef kabineta gradonačelnika Osmana Ćatića i Dženadin Podrum, vijećnik SDA u Gradskom vijeću Konjic, ispratili su učesnike marša.

počeo prvi dan marša “stazama nade i tragovima o(p)stanka 2023.”
Delegacija Grada Konjica, Orhan Tucović i Dženadin Podrum

“Grad Konjic je jedan od pokrovitelja ove manifestacije i drago nam je da se odazvao značajan broj ljudi koji će učestvovati u maršu. Znamo koliko je ova ruta značila u proteklom ratu, jer je jedno vrijeme to bila jedina putna komunikacija kojom se moglo pješke preći”-naglasio je Podrum.

počeo prvi dan marša “stazama nade i tragovima o(p)stanka 2023.”
Učesnici marša položili cvijeće na Centralnom spomen-obilježju

Marš će obezbjeđivati Gorska služba spašavanja- stanica Konjic, a za zainteresovane će sutra, 1.oktobra biti obezbijeđen i prevoz iz Konjica do Glavatičeva. Polazak je ispred Spomen sobe kod Čaršijske džamije u 10 sati.

radiokonjic.ba

30.09.2023.

samra@radiokonjic.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima