back to top
22.5 C
Konjic
19 Juna, 2024

Podignuta optužnica zbog krivotvorenja novca

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Benjamina Spahovića (1997) iz Sarajeva, Jahje Lokmića (1994) iz Sarajeva i Anje Zovko (1995) iz Holandije zbog puštanja u promet lažnog novca.

Optuženi se terete da su se, nakon što se prvooptuženi Spahović udružio sa više lica radi izvršenja krivičnih djela puštanja lažnog novca u opticaj u Sarajevu i BiH, okrivljeni Lokmić i Zovko pridružili navedenoj grupi, a tokom 2021. godine, nakon što je okrivljeni Spahović nabavio Veća količina krivotvorenih novčanica u apoenima od 100 eura plasirala je krivotvorene novčanice u platni promet Bosne i Hercegovine, na području Sarajeva, Travnika, Viteza, Busovače i drugih mjesta.

Istragom je utvrđeno da su optuženi u najmanje osam navrata, na različitim prodajnim mjestima i objektima, stavljali u opticaj krivotvorene novčanice, uglavnom kupujući robu manje vrijednosti, kako bi ostatak novca dobili u ispravnim novčanicama.

Na navedeni način optuženi je ostvario protivpravnu imovinsku korist, te oštetio građane i pravna lica, kao i platni promet u Bosni i Hercegovini, čime je počinio krivična djela – udruživanje radi činjenja krivičnih djela, a u vezi sa krivičnim djelima. krivično djelo krivotvorenje novca.

Optužnica je proslijeđena Sudu Bosne i Hercegovine na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Objava Optuženi za falsifikat prvi put se pojavila na Dnevni.ba.

dnevni.ba

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

rtvka@bih.net.ba
+387 36 726 267

Možda vas zanima

[rev_slider]