7.5 C
Konjic
2 listopada, 2023

Drugi upravo čitaju

Pohod „Stazom branilaca Bjelimića“ u nedjelju, 30. jula

Jedinstvena organizacija boraca Konjic i Udruženje Bjelimićani povodom Dana odbrane Bjelimića u nedjelju 30. jula organizuje pohod „Stazom branilaca Bjelimića“. Mjesto okupljanja je u mjestu Oštra bara u 8 i 45 sati.

Član JOB-a Konjic, Ismet Pozder istaknuo je da su Bjelimići odbranjeni nadljudskim naporom.

„Obilježavamo dan odbrane Bjelimića. Ide se sjeverno-istočnom stranom prema rijeci Ljuta. Ovo je treći jubilarni pohod na toj relaciji, navršava se 30. godina od agresorske operacije Lukavac 93. U kojem su neprijateljske snage u ovom vremenu zauzele Igman, Bjelašnicu, Trnovo, te stigli na Malo brdo u pravcu Konjica. Cilj te operacije je bio potpuna izolacija Konjica i Goražda. Bjelimiće je branila jedna brigada, koja nije imala putnu komunikaciju sa Konjicom, brigada koja je imala uglavnom pješadijsku komunikaciju“, kazao je Pozder.

Planirana ruta je zahtjeva iz tog razloga je neophodno da učesnici obezbijede adekvatnu obuću i odjeću.

„Dužina rute je oko 18km, staza je prilično teška, na pojedinim dijelovima imamo potpuni planinski pejzaž. Područje je potpuno bezvodno pa i o tome treba voditi računa. Na određenim mjestima bit će održani časovi historije. Očekuje se veći broj učesnika iz Konjica, Glavatičeva, Sarajeva, Mostara, a tu su i bivše starješine 450. lahke brigade, borci 450. lahke brigade i branioci ovog područja“, naveo je Pozder.

Okupljanje za sve učesnike pohoda Stazom branilaca Bjelimića planirano je u 8:45 sati na lokalitetu Oštra bara. Pravac kretanja za sve učesnike je Oštra bara-Crveni kuk-Komić-Požiljak- Ozidovnik-Ravna gaja-Mahov do-Odžaci.

radiokonjic.ba

28.07.2023.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba, bez zatražene i odobrene dozvole za preuzimanje.
Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je RTV Konjic dd, i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.
Ukoliko dobijete odobrenje za preuzimanje, obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati putem:

[email protected]
+387 36 726 267

Možda vas zanima